Faceți căutări pe acest blog

Cateva cuvinte despre China

CHINA 中国 Zhongguo sau "tara de mijloc" este probabil tara cu cea mai veche si mai vasta istorie, traditie si cultura. Primele atestari documentare referitoare la istoria Chinei dateaza din jurul anului 2200 i. Hr., iar acestea se raporteaza de obicei la cele cincisprezece dinastii imperiale care au domnit de atunci si pana la inceputul secolului XX. De-a lungul timpului, chinezii au considerat ca tara lor este centrul lumii, iar celelalte culturi se roteau intr-un mod dezordonat in jurul acestui perimetru. Pentru chinezi, orice lucru strain era prin definitie inferior, iar aceasta perceptie a determinat evident modul in care China a tratat natiunile straine. Ideea potrivit careia China se baza in exclusivitate pe propriile forte, atat din pucnt de vedere cultural cat si material, insemna ca ea nu avea de ce sa mentina legatura cu strainii. Si totusi, uneori, China avea nevoie de bunuri materiale din afara. Prin urmare, ceea ce s-a dezvoltat a fost un sistem elabroat de tribut. China va incepe sa faca comert cu alte natiuni, dar orice negot in care s-a angajat a fost considerat ca fiind conceput prin cadouri primite de la parteneri inferiori.
Cu toate acestea, traditiile Chinei s-au pastrat si au fost pazite cu sfintenie. De la cultul stramosilor, la cultul oficial, de la divinatie la sarbatori, de la limba si scriere pana la arte...nimic din toate acestea nu s-a pierdut, ba mai mult, s-a transmis in timp.
                                                                                                                                                                         

8 comentarii:

 1. 你好我的名字叫阿麗娜,是廚師在一家中餐館,我真的很喜歡中華文化,尤其是中餐。祝賀你的博客,看得更遠其他食譜。
  Nǐ hǎo Wǒ de míngzì jiào ā lì nuó, shì chúshī zài yījiā zhōngcānguǎn, wǒ zhēn de hěn xǐhuan zhōnghuá wénhuà, yóuqí shì zhōng cān. Zhùhè nǐ de bókè, kàn de gèng yuǎn qítā shípǔ.
  Felicitări pentru blog,este o adevărată plăcere să îl vizitez când vin de la muncă,după 10 ore de tăiat carne și legume. Xie xie!

  RăspundețiȘtergere
 2. Alina, multumesc de vizita! Deci sa inteleg ca lucrezi intr-un restaurant chinezesc si ca iti place cultura chineza? Vad ca mi-ai pus in text si pinyin cu tot cu tonuri:) Te mai astept pe la mine.

  RăspundețiȘtergere
 3. Andreea, sa inteleg ca iti traiesti viata in China? Nu prea am aflat multe despre tine, insa blogul tau este foarte frumos, ordonat, retetele sunt tentante, iar pozele minunate. Daca triaesti in Ro, formele de fursecuri si cea pt tort sunt cumparate dintrun magazin de tip Penny.

  RăspundețiȘtergere
 4. Maria Elena, am trait o perioada in China, mai bine zis anii studentiei, acum traiesc in Romania, dar evident cu gandul in China:)Daca zici ca formele sunt chiar din magazinul Penny, atunci ghici ce fac maine primul lucru:) Oricum, am de gand sa le procur cu prima ocazie. Iti multumesc de vizita!

  RăspundețiȘtergere
 5. E genial ceea ce faci....si eu iubesc China si ma tot chinui sa aprofundez limba,si am dat din greseala peste blogul tau si acum chiar ca ma apuc si de gatit mancare chinezeasca,eu am stat un an in China si imi e asa dor si de mancare si de tot.

  RăspundețiȘtergere
 6. Andreea,
  am gasit ceva interesant care, fiind legat de China, poate se potriveste printre atatea lucruri interesante pe care ni le oferi prin blogul tau
  http://www.ted.com/talks/lang/ro/shaolan_learn_to_read_chinese_with_ease.html?embed=true&utm_expid=166907-27&utm_referrer=http%3A%2F%2Fembed.ted.com%2Ftalks%2Flang%2Fro%2Fshaolan_learn_to_read_chinese_with_ease.html

  Cu stima,

  Mihai Achim

  RăspundețiȘtergere
 7. Foarte interesant articolul dar si blogul. Sa o ti tot asa. Felicitari!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc mult! Te mai astept si cu alte ocazii pe blog! :)

   Ștergere

Trimite-mi comentariu aici.