Paris Brest cu piersici si crema de fistic






Inchei postarile anului 2016 cu o delicatesa care ocupa loc de cinste pe masa noastra de Revelion. Paris Brest este un desert fin si delicat si nu merita ratat nicicum la ceas de sarbatoare! Este practic un aluat de tip choux, dar mai mare si cu umplutura de praline. La origini Paris Brest a fost creat in anul 1910 de catre maestrul patiser Louis Dourand la cererea organizatorului unui tur de ciclism pe distanta Paris-Brest. Astfel, prajitura a fost creata sub forma unui inel mare, care sa semene cu o roata de bicicleta. In zilele noastre, putini oameni mai pregatesc aceasta prajitura in amintirea acestei curse, insa multi o prepara pentru gustul sau minunat si pentru forma sa deosebita. 
Eu am modificat umplutura clasica a prajiturii si am preparat-o cu piersici din compot de la Sun Food si o crema fina de fistic. 

Ingrediente pentru 2 Paris Brest 
(diametrul 16 cm)

pentru crema de vanilie si crema de fistic:
300 ml lapte
80 g zahar
3 galbenusuri ou
20 g faina
30 g amidon porumb
70 g crema fistic
2 lingurite pasta vanilie
60 g unt 
1 conserva piersici Sun Food
300 ml frisca lichida 35% 

pentru pate a choux:
125 ml apa
125 ml lapte
125 g unt 82% grasime
1 varf lingurita sare
150 g faina
4 oua mari
50 g fulgi migdale
si
1 galbenus ou
zahar pentru pudrat



Pentru inceput pregatiti crema de fistic: intr-un ibric sau o craticioara turnati laptele, puneti pe foc si aduceti la punctul de fierbere. Intr-un castron puneti galbenusurile, zaharul, faina si amidonul de porumb si amestecati energic cu ajutorul unui tel pana ce toate se incorporeaza. Turnati in fir subtire laptele fierbinte peste amestecul de galbenusuri amestecand incontinuu. 




Turnati compoztia inapoi in craticioara si lasati sa fiarba pentru 2 minute amestecand incontinuu pana ce incepe si se ingroasa ca o budinca. Luati craticioara de pe foc, adaugati untul si amestecati bine pana este complet incorporat. Turnati compozitia intr-un castron, acoperiti compozitia cu folie alimentara, lasati la temperatura camerei pana se raceste complet, dupa care dati la frigider.



 Cand compozitia s-a racit complet, impartiti crema in doua parti egale in doua castroane separate: intr-un castron adaugati crema de fistic, in celalalt castron adaugati pasta de vanilie. 



Eu am gasit un astfel de borcanel cu crema intr-un supermarket la raionul delicatese. 



Pentru pate a choux: mai intai incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Intr-o craticioara turnati apa, laptele, untul si sarea, puneti pe foc si aduceti la punctul de fierbere. 

Turnati dintr-odata toata cantitatea de faina, luati craticioara de pe foc si amestecati energic cu ajutorul unei linguri de lemn. pana ce tot aluatul se strange. Mai dati pe foc timp de 1 minut pentru a scoate toata umezeala din aluat.


 Dati craticioara la o parte sa se racoreasca pentru cateva minute. Adaugati primul ou si amestecati foarte bine pana ce oul este incorporat. Procedati la fel si cu celelalte oua, avand grija sa nu adaugati pe urmatorul pana ce primul nu este complet incorporat. Luati o punga speciala pentru patiserie, introduceti in ea un dui zimtat, taiati coltul pungii, dupa care umpleti punga cu compozitia de choux. 


Luati o hartie de copt mare pentru tava aragazului, trasati pe hartie 2 cercuri cu diametrul de 16 cm, intoarceti foaia pe cealalta parte, puneti in cele 4 colturi ale tavii putin aluat pentru a adera bine hartia de copt. Puneti hartia de copt pe tava, trasati cate 2 cercuri pe fiecare desen sau pueti sprita cate 2 randuri de rozete, dupa bunul plac.



 Eu am facut 2 discuri mari si inca 2 mici. Ungeti suprafata cercurilor cu galbenus de ou si pudrati cu zahar, 


dupa care presarati fulgii de migdale. 




Dati tava la cuptorul incins pentru 40 de minute, avand grija sa nu deschideti cuptorul intre timp, altfel aluatul se va lasa. 



Dupa cele 40 de minute, stingeti cuptorul, intredeschideti usa cuptorului si lasati tava asa in cuptor pentru inca 15 minute. Scoateti tava din cuptor si lasati cercurile sa se raceasca complet. 




Montati Paris Brest: taiati fiecare disc de aluat pe orizontal in doua. Puneti crema de fistic intr-o punga de patiserie in care ati introdus un dui cu varful rotund. Repetati operatiunea si pentru crema de vanilie. 
Pe partea de jos a aluatului puneti crema de vanilie, nivelati bine. 


Bateti frisca lichida pana ce obtineti o compozitie pufoasa, puneti-o intr-o punga de patiserie in care ati introdus un dui zimtat. Desfaceti conserva de compot, scurgeti bine piersicile de lichid, taiati piersicile in feliute. 



 Spritati frisca pe toata suprafata cercului, apoi din loc in loc puneti crema de fistic, 


iar intre puneti feliile de piersici. 



Asezati usor "capacul" cercului 



pudrati cu zahar


Puteti servi prajitura imediat sau o puteti pastra la frigider pana in momentul servirii. 


Daca apucati sa pudrati prajitura si apoi sa o dati la frigider, e posibil ca zaharul de pe deasupra sa se topeasca. In momentul servirii pudrati din nou prajitura cu zahar si totul va fi ok :). 



Serviti aceasta prajitura alaturi de cei dragi la masa de sarbatoare! Va urez sa ramaneti la fel de frumosi, sa fiti sanatosi si voiosi! Sa vi se indeplineasca toate dorintele,  sa gatiti mult, frumos si bine si sa aveti parte numai de bucurii si de clipe frumoase, sa fiti iubiti si fericiti si toate cate va mai doriti voi! Sa ne vedem cu bine in anul viitor!



Va iubesc! 




Cu drag, Andreea!

Etichete: ,