Faceți căutări pe acest blog

luni, 19 decembrie 2016

Ciocolata de casa si cadouri de Craciun




Asa cum am promis si pe Facebook, incep astazi lista cu cadouri foodie cu prilejul Craciunului. 


Pentru ca din ce in ce mai multa lume cauta cu fervoare zilele acestea diferite cadouri pentru cei dragi, m-am gandit sa las aici cateva idei de cadouri facute chiar de manutele voastre. Se prepara rapid, sunt facute cu drag, se prepara cu materie prima pe care o gasiti usor in magazine, nu contin ingrediente ciudate sau cu E-uri. In plus, satisfactia ca ati preparat voi cu manutele ceva pentru cei dragi...este cu atat mai mare!


Pentru inceput am decis sa incep cu ciocolata de casa, sau dupa cum i se mai spune in afara...chocolate fudge. Noi o cunoastem sub denumirea de ciocolata de casa, desi nu respecta ingredientele traditionale. Are o textura mult mai fina si mai catifelata, un gust bogat, suav si se prepara mult mai repede. 

Ingrediente (aprox. 50-60 bucati mici):
(pentru o tava patrata cu latura de 20 cm)
200 g ciocolata neagra
200 g ciocolata cu lapte
1 cutie lapte condensat indulcit (390 g)
2 linguri cacao neagra
50 g unt
300 g alune de padure prajite
1 lingurita extract de vanilie
2 linguri rom sau cognac de buna calitate

Intr-un bol rezistent la temperaturi inalte puneti laptele condensat indulcit, ciocolata neagra rupta bucati, ciocolata cu lapte rupta bucati si puneti bolul deasupra unei oale cu apa care fierbe. Lasati laptele condensat sa se incalzeasca 2-3 minute, dupa care amestecati incet pana ce toata ciocolata se topeste. Adaugati untul si amestecati din nou pana ce acesta se topeste. 
Luati bolul de pe oala cu apa si adaugati cacaua neagra, extractul de vanilie si alcoolul, incorporati totul bine. La sfarsit adaugati alunele de padure prajite intregi. Amestecati pentru ultima oara. 
Acoperiti cu hartie de copt tava patrata. Turnati amestecul in tava si nivelati bine cu o spatula de silicon. Lasati ciocolata sa se raceasca la temperatura camerei, dupa care dati-o la frigider pentru 3-4 ore sau lasati-o la frigider peste noapte. 


Scoateti ciocolata din tava cu tot cu hartia de copt, asezati-o pe un tocator. Cu un cutit ascutit taiati ciocolata in patrate cu latura de 3 cm. Daca doriti, le puteti taia mai mari. Eu le-am taiat mai mici ca sa incapa in pungutele de celofan. Mi-au iesit cam 50-60 de bucati (cu tot cu ce am gustat eu cand le-am taiat :) ). 
Ca si mod de ambalare, puteti pune cubuletele de ciocolata in cutiute pe care sa le legati cu fundite, le puteti pune in borcane de care sa atarnati etichete, sau asa cum am facut eu, in pungute de celofan legate cu fundite. 


Sunt delicioase, iar prietenii si cei dragi vor fi tare multumiti!
Enjoy! 

4 comentarii:

  1. Niste idei interesante si delicioase!!! :) Pup!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, draga mea! O sa mai vina cateva! Pup si eu! :*

      Ștergere
  2. Cu tot respectul,dar ciocolata din comert rupta in bucati n-are nicio treaba cu ciocolata de casa. Toate retetel clasice contin lapte praf,cacao,unt si apa cu adaugiri de alte ingrediente dupa preferinte. Da stiu ca e vb de ciocolata menaj,dar tot ciocolata din comert este,asa ca..where is the homemade chocolate??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Homemade chocolate is here, right under your nose! :). Desi mi-a mai fost pusa intrebarea asta si pe Facebook, raspund aici ca sa lamuresc problema odata pentru totdeauna: daca din toate ingredientele enumerate in reteta scoatem ciocolata cu lapte si ciocolata neagra, obtinem o ciocolata veritabila de casa, cu mentiunea ca ar trebui sa mai crestem cantitatea de cacao. Pentru cine nu stie, laptele condensat indulcit contine urmatoarele: lapte praf, zahar, apa. In momentul in care in reteta inlocuim laptele praf si zaharul cu acest lapte condensat, obtinem o compozitie mult mai fina si mai delicata in care nu se mai simt particule de lapte praf. Asa ca...nu vad unde este problema. Urmareste reteta mea, scoate din ingrediente cicocolata, creste cantitatea de cacao si ai obtinut o ciocolata de casa asa cum ti-ai dorit. Enjoy!

      Ștergere

Trimite-mi comentariu aici.