Faceți căutări pe acest blog

marți, 11 octombrie 2016

Shakshuka






Shakshuka poate oricand reprezenta cu succes  un mic dejun mai consistent, o gustare sau chiar o cina. Puteti prepara rapid un fel de mancare delicios si sa va bucurati de el alaturi de familie sau prieteni. Acest fel de mancare este foarte raspandit in Tunisia si Maroc, dar este destul de cunoscut si in Europa prin denumirea de "oua in purgatoriu", datorita faptului ca ouale sunt gatite intr-un sos rosu si foarte picant. Sosul rosu este dat, bineinteles de catre rosii proaspete sau la conserva si reprezinta baza acestui fel de mancare. Pentru ca in piete deja au disparut rosiile romanesti de gradina, am apelat cu incredere la conserva de rosii de la SunFood, in care stiu ca mereu gasesc rosii carnoase si bune. 


Ingrediente:

2 lingurite ulei de masline
1 ceapa alba medie
2 catei usturoi
1/2 ardei gras rosu
1/2 ardei gras galben
3 oua medii
1 lingurita paprika
1 lingurita fulgi de ardei iute (eu am pus pul biber turcesc)
1 varf lingurita chimion pudra  (optional)
sare
piper
patrunjel proaspat




Pentru inceput tocati ceapa si usturoiul. Luati o tigaie medie sau mica si asezati-o pe foc. Incingeti uleiul de masline si adaugati ceapa si usturoiul. 


Caliti-le la foc mic pana se inmoaie si capata un miros placut. 


Adaugati paprika, fulgii de ardei iute si chimionul (daca folositi), 



amestecati bine si caliti pret de cateva secunde pana capata un miros placut. 



Adaugati ardeiul gras si rosu si lasati pe foc inca 2-3 minute. 


Desfaceti conserva de rosii, cu ajutorul unei furculite zdrobiti rosiile, dar nu de tot, astfel incat sa nu le transformati in piure. Puneti rosiile pasate in tigaie si amestecati usor. 


Puneti un capac peste tigaie si lasati sa scada rosiile pana se formeaza un sos consistent (in jur de 10 minute). Aici depinde de voi cat de consistent sau de lichid va doriti sa fie sosul. Gustati sosul format, potriviti de sare si piper. 


Cu ajutorul unei linguri sau a unei spatule faceti in sosul format 3 adancituri in care spargeti cate un ou. Puneti din nou capacul peste tigaie si mai lasati ouale sa se gateasca in sos pret de 7-8 minute pana ce ouale sunt gatite. 


Luati in calcul faptul ca dupa ce luati tigaia de pe foc, ouale vor continua sa se gateasca in sosul fierbinte. De asemenea, depinde de cum preferati ouale gatite, mai moi sau mai tari, puteti creste sau scadea timpul de gatire. 



Luati tigaia de pe foc si puteti servi imediat. 


o tigaie aromata si delicioasa


 Daca serviti acest fel de mancare alaturi de prieteni apropiati sau familie, puteti servi shakshuka direct din tigaie, asa cum am facut-o noi, asigurati-va ca aveti niste paine crocanta cu maia . 


 Daca aveti invitati mai mofturosi, atunci le puteti servi delicioasele oua in sosul picant in farfurii individuale, dar la fel, asigurati-va ca aveti paine buna la masa. 


 Oricum ati servi acest fel de mancare, va asigur ca este delicios, si mai ales, merge perfect pentru serile astea ploioase de toamna :). 


Enjoy!

4 comentarii:

Trimite-mi comentariu aici.