Clatite chinezesti 煎饼








Atunci cand ma apuca tare, tare de tot dorul de China, imi pregatesc ceva rapid pentru mancat, ceva delicios si foarte aromat si bineinteles chinezesc, astfel incat gustul acela inconfundabil sa ma teleporteze direct pe strazile aglomerate ale Shanghai-ului, acolo unde mi-am petrecut 2 ani din viata, pe cand eram studenta. Anii aceia au fost cu siguranta cei mai frumosi ani din viata, o perioada in care m-am maturizat destul de mult, am invatat sa traiesc pe cont propriu, sa ma descurc intr-o lume straina si sa iau lucrurile asa cum sunt. 
Si cand spun Shanghai, ma gandesc imediat la vanzatorul chinez care venea absolut in fiecare zi la poarta campusului si prepara acolo pe loc niste clatite geniale imense! Despre clatitele astea am mai vorbit eu in postarile mele aici pe blog, insa astazi am vrut sa le refac in aceasta postare si sa aprofundez putin tema :). Pentru ca astazi vorbim despre mancarea stradala, asa cum este cunoscuta si la noi: Street Food! Cu siguranta ati aflat deja despre Bucharest Gourmet Festival care va avea loc in Bucuresti in perioada 3-5 iunie! Biletele deja s-au pus in vanzare, asa ca grabiti-va sa va luati unul caci multe lucruri frumoase si gastronomice se vor intampla acolo! Si cu putin noroc, poate ne si vedem acolo, voi in calitate de vizitatori, eu in calitate de preparator de astfel de clatite :). Si cu aceasta ocazie va anunt ca Electrolux a organizat un concurs numit "Gateste cu Electrolux la Bucharest Gourmet Festival" in care participantii au ocazia sa isi inscrie preparatele in cadrul a trei categorii: patiserie, streetfood, carne. Mai multe detalii si retete gasiti si pe pagina de Facebook #Electroluxgourmetfestival.
Prin urmare, reteta mea de clatite chinezesti de astazi se inscrie la categoria streetfood. Clatitele pe care le prepar astazi nu sunt la fel de mari ca cele pe care le facea vanzatorul meu chinez, ci sunt mici, cat sa iti faci pofta, dar sa simti toate aromele chinezesti care sa-ti incante papilele gustative!

Ingrediente(pentru 4-6 clatite mici):
pentru aluatul de clatite:
300 g faina
275 ml apa
1 lingurita sare
4 oua
2 linguri susan negru
4 linguri ulei vegetal

pentru umplutura:
8 foi wonton+50 ml ulei
2 legaturi ceapa verde
1 legatura coriandru proaspat
sos de prune
sos Hoisin
pasta de soia galbena
sos chilli cu fasole neagra
(alte optiuni: sos Sriracha, sos dulce acrisor, sos iute cu usturoi...etc)

pentru inceput, va spun ca sosurile pot varia, in functie de dorinta fiecaruia, deci puteti jongla cu ele, numai chinezesti sa fie. De asemenea, la sosuri nu am indicat cantitati, deoarece la fel, este dupa dorinta fiecaruia, cat doreste, cat pofteste :), intocmai ca la saorma :)). 




Foarte importante in aceasta clatita sunt foile de wonton. Ele sunt niste foite subtiri de aluat, care se aseamana cu foile subtiri de placinta (phyllo pastry) care se gasesc si la noi, insa au o altfel de consistenta. Ele vor constitui baza "crocanta" in toata aceasta clatita si ii vor da o savoare si o textura aparte, deci nu renuntati la ele! 


Pentru inceput incingeti cei 50 ml de ulei intr-o tigaie mica, puneti cate o foaie de wonton in uleiul incins si prajiti-o cateva secunde pe fiecare parte. Foita fiind subtire, se va praji aproape instantaneu, si va capata niste basicute crocante delicioase! Prajiti cate o foaie de wonton, nu mai multe odata deoarece riscati sa se arda! Scoateti foitele prajite pe un prosop de bucatarie pentru a scurge excesul de ulei si lasati-le deoparte.


Pregatiti aluatul de clatite: intr-un castron puneti faina, faceti o gropita in mijlocul ei, adaugati sarea si turnati apa. Incepeti si amestecati incet avand grija sa nu se formeze cocoloase. 


Amestecati totul bine cu un tel pana obtineti o consistenta fluida, intocmai ca aceea de clatite obisnuite. 




Puneti pe focul mediu o tigaie mare, picurati putin ulei in tigaie si intindeti uleiul pe toata suprafata tigaii cu ajutorul unei pensule de bucatarie. Turnati un polonic de aluat in centrul tigaii si cu partea de jos a polonicului intindeti cat puteti de mult aluatul pana obtineti un disc de aluat ca o clatita. 


Spargeti ouale intr-un bol si bateti ouale bine ca pentru omleta. Puneti 2 linguri de ou fluid peste clatita si intindeti-l pe toata suprafata clatitei


presarati seminte de susan negru


intoarceti clatita cu partea de ou in jos


dupa care incepeti sa va jucati cu sosurile si cu aromele. Puteti incepe cu sosul Hoisin, sosul de chilli si fasole si pentru o tenta dulce, putin sos de prune. 


 presarati ceapa verde tocata si coriandru proaspat



in mijloc puneti o foaie de wonton prajita


infigeti spatula in mijlocul foitei de wonton pentru a o crapa usor :)


acest lucru va ajuta sa rulati clatita mai bine. Deci rulati clatita


infigeti din nou spatula in mijlocul clatitei rulate


indoiti clatita in doua :)


si puteti savura in voie deliciul asta


Prima inghititura :)


Abia l-am oprit pe sot sa nu ia si a doua inghtitura pana sa fac si a doua poza! :))


A doua inghititura :). Aici deja la a doua clatita! :) 


Enjoy!