Faceți căutări pe acest blog

vineri, 15 aprilie 2016

Tort cu mousse de morcovi





Desi la toate Sarbatorile de peste an fac cel putin cate o prajitura sau un tort, nu stiu cum se face ca de Paste nu apuc niciodata sa pregatesc nimic dulce. Nici macar un fursec, nici macar un tort, nici macar o prajiturica, oricat de mica ar fi ea! Nu mai vorbesc despre cozonac sau alte chestii mai complicate! Insa anul acesta chiar sunt hotarata sa pregatesc mai multe dulciuri, ba chiar si acest tort de fata. Intamplarea face ca cei de la dr. Oetker sa imi lanseze o provocare dulce intr-un concurs, aceea de a prepara cea mai delicioasa si frumoasa prajitura de Paste folosind cateva din produsele lor. Am stat  mult si m-am gandit daca sa particip si mai ales ce sa aleg astfel incat sa intrunesc toate calitatile. 
Tot intamplarea face ca a doua zi, am vazut intr-un petshop 2 iepurasi care mancau un morcov. Si atunci...mi-a traznit ideea! Un tort cu morcovi special pentru iepurasul de Paste! :). Am creat o reteta pe gustul meu, sper ca si pe gustul vostru! Daca va place, va invit sa imi dati un Like la postare AICI pe Facebook, pentru ca, dupa cum va spuneam, este vorba despre un concurs. Si cu aceasta ocazie, "leapsa" la acest o concurs o dau mai departe catre Cristina

Despre acest tort va spun asa: 2 blaturi crocante cu alune de padure, 2 straturi cu gem de portocale, 2 straturi cu mousse aromat de morcovi. Nici n-o sa ghiciti ca sunt ceva morcovi implicati in acest tort! Deloc! :). Dar o sa vedeti ca este ceva super special! :). Iar decoratiunile de pe tort...si mai speciale! Cu ciocolata alba si...pudra de catina! Si decoratiuni...portocalii! Totul cat mai portocaliu! Inclusiv un morcov de martipan! :) V-am captat atentia? Hai ca incep reteta:


Ingrediente (un tort cu diametrul de 20 cm)
pentru blat:
5 albusuri ou
120 g alune de padure prajite si macinate
50 g faina
1/2 lingurita praf copt dr. Oetker
100 g zahar pudra
1 plic zahar vanilat dr. Oetker
1 lingurita suc lamaie
1 praf sare

pentru mousse de morcovi:
250 g morcovi cruzi
200 ml suc de portocale proaspat stors
200 ml apa
150 g zahar
1 baton scortisoara
6 foi gelatina dr. Oetker
250 ml frisca lichida
100 g gem de portocale

pentru glazura de ciocolata alba:
200 ml frisca lichida
275 g ciocolata alba
4 g gelatina granule dr. Oetker
50 g unt

pentru decor:
fructe physallis
 fructe kumquat
migdale coapte tocate
fistic 
oua mici de ciocolata
menta proaspata

pentru triunghiurile de ciocolata alba:
150 g ciocolata alba
2 lingurite pudra de catina


Incingeti cuptorul la 170 grade Celsius. Pregatiti mai intai ingredientele pentru blaturi: albusurile de ou sa fie la temperatura camerei. Intr-un bol curat sau in bolul unui stand mixer puneti albusurile de ou impreuna cu sarea. 


Porniti mixerul si bateti albusurile spuma pana ce se tin de paleta mixerului. Adaugati zaharul pudra si zaharul vanilat si mixati din nou pana ce zaharul este incorporat complet, dupa care adaugati sucul de lamaie. Veti obtine o spuma lucioasa si tare.


 Incorporati alunele de padure macinate impreuna cu faina si praful de copt. 


Amestecati totul usor cu o spatula


Impartiti compozitia in doua forme de tort cu diametrul de 20 cm acoperite cu hartie de copt. Dati la cuptorul incins pentru 15-20 minute, verificati daca blaturile sunt gata introducand o scobitoare in centrul lor. Scoateti blaturile de la cuptor, lasati-le sa se racoreasca 10 minute in forme, dupa care scoateti-le pe un gratar de bucatarie sa se raceasca complet. 


Pentru mousse-ul de morcovi: va recomand sa cautati morcovi mici si cat mai tineri ca sa nu riscati sa fie atosi si cu textura tare si sa nu-si piarda culoarea portocalie la fiert. 


Curatati morcovii cu ajutorul curatatorului special, tocati-i in feliute si puneti-i intr-o craticioara impreuna cu sucul de portocale, apa si batonul de scortisoara. Puneti craticioara pe foc si cand a ajuns la punctul de fierbere, dati focul mic si lasati sa fiarba incet timp de 25-30 de minute. Verificati din cand in cand sa nu scada lichidul de tot. In functie de cat de repede se patrund morcovii, mai puteti adauga apa. 


Cand morcovii sunt bine patrunsi, adaugati zaharul si mai fierbeti totul 1-2 minute pana ce zaharul este topit complet. Indeparatati batonul de scortisoara si cu ajutorul unui blender vertical pasati morcovii pana obtineti un piure fin. 


 Treceti piureul de morcovi printr-o sita deasa si lasati deoparte sa se racoreasca. 


Intre timp, intr-un castron puneti foile de gelatina si turnati apa rece peste ele cat se le acopere. Lasati foile sa se hidrateze in apa pentru 10 minute. Scurgeti foarte bine foile de apa si adaugati-le in piureul de morcovi care acum deja s-a mai racorit. Amestecati totul foarte bine pana ce gelatina este complet topita. Dati castronul la rece timp de 10-15 minute sa se raceasca compozitia, avand grija sa nu se inchege de tot!


Intr-un bol bateti smantana lichida pentru frisca pana obtineti o compozitie pufoasa. 


Incorporati usor in piureul de morcovi si amestecati usor cu un tel sau o spatula.



Pregatiti-va sa montati tortul: indepartati hartia de copt de pe fundul blaturilor


In forma de tort puneti primul blat de tort


ungeti blatul cu jumatate din cantitatea de gem de portocale


Pentru a va fi mai usor si mai comod, asezati in jurul blatului folie de acetat. Puneti jumatate din cantitatea de mousse de morcovi


Asezati cel de-al doilea blat, apoi restul de gem de portocale. Pe deasupra puneti restul de mousse de morcovi, nivelati bine si dati la congelator pentru 4 ore sau cel mai bine peste noapte. Nu sariti peste acest pas! Este foarte important! In momentul in care veti turna glazura de ciocolata peste tort, se va aseza frumos si se va inchega aproape instantaneu. 


Pentru glazura de ciocolata: 

Hidratati gelatina granule in 2 linguri de apa, lasati deoparte pentru 10 minute
intr-un bol rezistent tocati ciocolata alba


Aduceti smantana lichida la punctul de fierbere si turnati peste ciocolata tocata


Amestecati bine pana ce toata ciocolata este complet topita, dupa care adaugati untul la temperatura camerei. Amestecati din nou, dupa care adaugati gelatina hidratata. Veti obtine o compozitie fluida. 


Scoateti tortul de la congelator, indepartati inelul de tort si folia de acetat,  asezati-l pe un gratar de bucatarie sub care ati pus o tava de copt, sau direct pe o tava cu gratar. 


Turnati toata glazura in centrul tortului lasand-o sa curga si pe marginile tortului pana ce acopera tot tortul. 


Pentru ca tortul este scos de la congelator, glazura se va intari mai repede si va reusi sa se fixeze repede pe tort. 
Daca vi se pare ca tortul nu este bine acoperit cu glazura, puteti repeta procedeul. Recuperati glazura din tava, puneti-o din nou in recipient si turnati un nou strat de glazura peste tort. 
Dati tortul la frigider pentru 2 ore timp in care va puteti apuca de decoratiunile pentru tort. 


Pentru triunghiurile de ciocolata alba: luati o folie de acetat sau o hartie de copt si puneti-o pe o tava de copt. Temperati ciocolata: intr-un vas asezat pe bain marin puneti jumatate din ciocolata alba si topiti ciocolata. Luati vasul de pe foc si adaugati restul de ciocolata, amestecati foarte bine pana ce s-a topit. 
Turnati ciocolata peste folia de acetat sau hartie de copt, intindeti uniform cu ajutorul unei spatule


Presarati pudra de catina pe toata suprafata foliei cu ciocolata. Dati la frigider pana cand ciocolata incepe sa se intareasca. Cu ajutorul unui cutit taiati triunghiuri. Pastrati ciocolata la frigider pana la momentul folosirii. 


Pentru decor: 
pe margini puneti din loc in loc triunghiurile de ciocolata , apoi printre ele migdale coapte si tocate.


 Pe deasupra, dupa cum doriti si va place. Sugestia mea: feliute de kumquat, physallis, oua de ciocolata portocalii, bucatele de ciocolata cu pudra de catina, menta proaspata, fistic tocat si...un morcov de martipan :). Orice, dar portocaliu sa fie! :)



 Voi puteti decora dupa cum va place, eu am tinut ca totul sa aiba o tenta portocalie, de aceea am si ales pudra de catina de pe ciocolata. Pe langa faptul ca are un gust acrisor care mai taie din dulceata ciocolatei, ii confera o textura aparte. Pudra de catina gasiti la magazinele naturiste sau plafar, daca e sa ma intrebati :). 




 Dupa ce ati ornat tortul, il puteti servi, dar inainte de ornat, nu uitati sa il lasati la frigider pentru 2 ore astfel incat glazura sa se intareasca bine. 



In momentul in care taiati tortul...valuri de gem de portocale o sa se rasfranga asupra feliei :)




 Ceea ce nu poate decat sa va surprinda si sa va incante, zic eu :). Este un tort special, poate un pic migalos, insa merita sa il faceti, mai ales de sarbatori. :). 


Daca vi s-a parut interesant si v-a placut, haideti cu Like-urile pe Facebook, poate reusesc sa castig premiul...ah, si ce premiu! :). 

4 comentarii:

  1. Arata divin! Este prima oara cand citesc o reteta cap-coada. :)

    Bafta, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  2. buna dimineata :) am depistat surprinsa tortul,pe care eu l as declara tortul anului, si ochii si gura mi s au wooow- izat, si, mai intai, egoista si hulpava cum sunt, la torturi, am printat reteta, doamneee, sa nu o pierd... apoi, discipola cuminte si indatoritoare, am activat facebook ul, si am dat, nu like, ci, me encanta, ca asa e la mine, ca nu sunt in tara, si, m am linistit, respir usor, imi revin din reverii, multe si marunte, de genul, ce ar fi sa l fac si eu, cand? sare un alt gand, ei, las, ca e timp, raspunde altul, la vara, zice un gandulet mic si dragalas, cand te va vizita familia fiicei tale, desigur, conchide gandul sef.
    Dar despre ce premiu e vorba mama draga? 0ricum, iti doresc sa l castigi,deja o sa faci furori cu acest tort portocaliu si ... macho, sa stii, arata plin de delicateturi dar e subtil ca un macho, sa stii, cu triunghiurile si firimiturile de migdale i ai conferit un aspect hotarat si stralucitor.
    si sa nu uit, te rog frumos, eu cu ch alba nu reusesc s o topesc ca la carte, chiar acu cateva zile, am topit 200 grame la bain marie, dar nu iese lichida, chiar daca am amestecat cu un betisor de lemn, eu spun ce am facut, a iesit o textura groasa, pe urma am pus un pic de lapte s o subtiez
    nu stiu, ce nu fac bine?
    draga andreea, cu bine si sarbatoriel de paste sa ti fie linistite si bogate.
    cozia

    RăspundețiȘtergere
  3. E greu de descris in cuvinte cum arata!! Trebuie sa il incerc si eu cat de curand :D

    RăspundețiȘtergere

Trimite-mi comentariu aici.