Faceți căutări pe acest blog

duminică, 27 martie 2016

Tort cu panna cotta si capsune





Timpul asta face ce face si zboara cu viteza gandului...nu stiu unde...Parca mai ieri era anul trecut si se facea ca este ziua mea. Nu ma intrebati ce s-a intamplat intre timp, caci nu mai stiu. Stiu doar ca s-a facut ziua de 25 martie si brusc mi-am dat seama ca este iar ziua mea...A mai trecut un an, cu bune, cu rele, cu toate cate au fost. Ii multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat sanatate mie si celor dragi mie, ca ne-a tinut aproape si ca suntem fericiti si iubiti. 
Anul acesta am sarbatorit ziua mea in famlie, alaturi de cei dragi, acasa la noi. Cu aceasta ocazie am pregatit o masa in stil italian si anume: bruschette cu rosii, grisine cu busuioc si oregano, focaccia cu masline si rozmarin, paste cu fructe de mare, iar la desert Tiramisu. Mi-a luat ceva timp ca sa ma gandesc ce tort sa fac, mai ales ca trebuia sa fie in ton cu seara italiana. Initial vroiam sa fac niste panna cotta la pahar, dar pentru ca era prea simplu...mi-a venit ideea sa o combin intr-un tort. De fapt...au fost doua torturi, acesta de fata si inca unul cu ciocolata, insa acela nu a apucat sa mai fie vazut de catre obiectivul aparatului :). 



Despre tortul de fata ce sa va spun...in primul rand...am vrut sa fie roz, fapt pentru care am gresit un pic si i-am pus un pic de colorant. Nah, la zile mari, se permite...sper? :D. Voi va puteti lipsi de colorant foarte bine. Pentru ca arata destul de bine si fara. Ce sa va zic, talentul m-a chinuit un pic si am vrut sa arate cam ca o pictura pe margini...N-am reusit, dar macar interiorul si gustul l-am nimerit. :)). 
Este un tort cu doua tipuri de blat, unul crocant cu alune de padure si unul moale si pufos, jeleu de capsune si panna cotta in care am pus muuuulte capsune tocate. Si, vorba sotului, a iesit ca un vitraliu pe interior :)). 
Chiar daca pare un tort mai sofisticat, modul de preparare nu este atat de complicat. Partea buna este ca blaturile de tort se pot face cu o zi inainte, in ziua servirii tortului puteti prepara jeleul de capsune si panna cotta. Daca aveti intrebari si nelamuriri, va astept cu drag aici in sectiunea comentarii. 

 Ingrediente: 
(pentru un tort cu diametrul de 20 cm)
pentru blatul crocant: 
150 g faina
100 g alune de padure prajite
75 g unt rece
2 linguri zahar
1 praf sare
50-60 ml apa rece

pentru jeleul de capsune:

400 g capsune
100 g zahar
2 linguri suc de lamaie
2 linguri apa
1 lingurita zahar vanilat
10 g gelatina granule

pentru panna cotta: 
200 ml frisca lichida 
100 ml lapte
75 g zahar
1 lingura apa de trandafiri
7 g gelatina granule
250 g capsune proaspete


pentru blatul pufos:
1 ou
2 linguri zahar
2 linguri ulei
2 linguri lapte
1 varf lingurita praf de copt
3 linguri faina
1 praf sare

pentru insiropat blatul pufos:
4 linguri apa
2 linguri zahar
1 lingura apa trandafiri

pentru decor: 
200 g frisca batuta
100 g mascarpone
2 lingurite zahar vanilat
capsune proaspete
flori comestibile (optional)


Pentru blatul crocant:
intr-un blender puneti alunele de padure si porniti blenderul, mixati cateva secunde pana obtineti o compozitie faramicioasa. Peste alunele macinate adaugati faina, sarea, zaharul si porniti din nou blenderul pentru a amesteca totul bine. Adaugati bucatelele de unt rece porniti din nou blenderul. La sfarsit turnati apa si mixati din nou cateva secunde pana ce compozitia incepe sa se lege ca un aluat. 
Scoateti aluatul din blender, si puneti-l intr-o folie alimentara, aplatizati aluatul, inveliti-l in folie si dati-l la frigider pentru 2 ore. Dupa cele 2 ore de stat la frigider, incingeti cuptorul la 180 grade Celsius, scoateti aluatul de la frigider, si cu ajutorul sucitorului intindeti o foaie groasa de 1 cm pe care o asezati in forma de tort. Intepati aluatul din loc in loc cu o furculita si dati forma la cuptorul incins pentru 10-15 minute pana ce aluatul este copt. La inceput, va parea un aluat pufos, insa dupa ce se va raci, va deveni tare si ferm ca un biscuite gigant. Lasati blatul in forma sa se raceasca complet, dupa care il puteti scoate. 

Pregatiti jeleul de capsune: hidratati gelatina in 3 linguri cu apa rece, lasati deoparte.  Intr-o craticioara puneti capsunele tocate impreuna cu zaharul, sucul de lamaie si apa. Lasati sa fiarba 10 minute pana ce capsunele se inmoaie si formeaza un sos. Pasati capsunele astfel fierte cu ajutorul unui blender pana ce obtineti un piure fin. Cat compozitia este inca calda adaugati gelatina hidratata si amestecati pentru a se dizolva complet. La sfarsit adaugati zaharul vanilat. Lasati la temperatura camerei sa se raceasca, avand grija sa nu se inchege jeleul. Daca vi se intampla sa lasati prea mult jeleul la temperatura camerei si acesta apuca si se incheaga, reasezati jeleul pe foc cateva secunde pana ce redevine in stare lichida. Jeleul trebuie sa aiba la inceput consistenta unui gem subtire care sa nu curga si pe care sa puteti sa-l intindeti pe suprafata blatului. 



Pentru panna cotta: intr-un castronel puneti gelatina impreuna cu 2 linguri de apa si lasati sa se hidrateze pentru 10 minute. Intr-o craticioara puneti frisca lichida, laptele si zaharul si incalziti amestecul, avand grija sa nu aduceti la punctul de fierbere. Adaugati gelatina hidratata, amestecati bine pentru a dizolva gelatina, turnati apa de trandafiri si lasati la temperatura camerei sa se raceasca, dupa care puneti la frigider pentru 10 minute. Atentie! verificati foarte des panna cotta cat timp sta la frigider! Aveti nevoie de o compozitie inca lichida, nu tare si ferma! Cand panna cotta s-a racit si a capatat o consistenta groasa ca o smantana, o scoateti de la frigider si o puteti monta in tort. Modul de montare a tortului o gasiti mai jos. 
Daca totusi vi se intampla si panna cotta se intareste in craticioara cat timp sta la frigider, o reasezati pe foc pentru cateva secunde pana ajunge din nou in stare lichida. Tocati capsunele cubulete si lasati-le deoparte. 


Pentru blatul pufos: Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius, mixati oul impreuna cu zaharul pana ce se albeste si isi dubleaza volumul. Adaugati uleiul, mixati in continuare, dupa care puneti laptele si amestecati din nou. La sfarsit amestecati intr-un bol mic faina impreuna cu praful de copt si cu ajutorul unei spatule incorporati in compozitia de ou. In forma de 20 cm diametru, asezati hartie de copt, ungeti cu ulei hartia si turnati compozitia. Dati blatul la cuptorul incins pentru 10-15 minute pana ce blatul este copt, introduceti o scobitoare in mijlocul blatului. Daca scobitoarea iese uscata, atunci blatul este copt. 


Pentru sirop: intr-un ibric mic puneti zaharul si apa, lasati sa fiarba 5 minute pana obtineti un sirop. Lasati sa se raceasca complet, puneti apa de tradafiri si lasati deoparte. 




MONTAREA TORTULUI: 

Asezati blatul crocant in forma de tort cu inel detasabil cu diametrul de 20 cm, sigilati inelul formei de tort. Peste blat turnati o jumatate din cantitatea de jeleu de capsune. Nivelati bine. Dati la congelator pentru 10 minute pentru a se intari complet jeleul. Scoateti forma de la congelator, testati cu degetul sa fiti siguri ca jeleul este bine inchegat. 
Peste jeleul inchegat turnati 2-3 linguri de panna cotta care trebuie sa fie groasa ca o smantana (nu tare!). Pe deasupra puneti capsunele tocate. Peste capsune turnati restul de panna cotta. Dati forma la congelator pentru 20 de minute. Puteti da forma la frigider pentru 1 ora sau pana a doua zi, daca nu aveti timp suficient pentru tot tortul. 
Dupa ce panna cotta este fixata si ferma, puneti blatul pufos, intepati blatul cu o scobitoare  ca sa se imbibe uniform cu sirop, insiropati blatul cu siropul pregatit. Peste blatul insiropat puneti cea de-a doua jumatate din jeleul de capsune. In acest moment, este foarte probabil ca jeleul sa se fi inchegat prea tare si sa nu-l puteti intinde pe blat. Dupa cum spuneam, reasezati-l pe foc pentru cateva secunde pana capata o consisenta lichida. 
In acest moment ati terminat cu montatul. Lasati tortul la frigider pentru 2 ore pentru a fi siguri ca toate straturile tortului sunt bine fixate. 
Desfaceti inelul blatului de tort, eliberati tortul din forma. Amestecati frisca batuta cu crema mascarpone si zaharul vanilat. Intindeti compozitia in strat uniform pe toata suprafata tortului. 
Pe deasupra puneti capsune, flori comestibile, menta proaspata, sau ce va mai doriti. 


Un tort frumos, delicat si minunat! 
Sa fiti sanatosi si fericiti!
Enjoy!

10 comentarii:

  1. Ai folosit vegegel sau gelatina normala?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am folosit gelatina normala. Dar daca doresti varianta strict vegetala, cred ca este ok cu vegegel, nu l-am incercat in aceste combinatii. Mai poti folosi si agar agar ca varianta naturala.

      Ștergere
  2. Am zis ca-i pe placul meu.Cred ca-i grozav la gust.
    La multi ani cu sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  3. Minunat tort, cu siguranță îl voi încerca pentru soțul meu care iubește panna cota. :) Dar până atunci aștept rețeta la tortul nr 2 de ziua ta, cel cu mousse de ciocolată. Vreau să-l fac pentru ziua mamei mele. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gata, zilele astea ma apuc sa scriu reteta :). Te pup cu drag!

      Ștergere
    2. Nicio șansă să apară pe blog rețeta în seara aceasta, nu? :)

      Ștergere
  4. Daca folosesc compot de piersici are ceva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu piersici din compot e o idee foarte buna. Probabil ca nu va iesi atat de aromat, dar cred ca va iesi foarte bun! Insiropeaza blatul cu lichidul din compot, iar panna cotta o poti aromatiza cu apa din flori de portocal. Mult succes!

      Ștergere

Trimite-mi comentariu aici.