Terci de orez 8 comori 八宝粥




 Terciurile de orez sunt un lucru obisnuit in China si adesea se gasesc pe mesele asiaticilor, constituind un mic dejun satios si delicios sau oricand o masa calda luata la restaurantul din coltul strazii. Despre terciul de orez am mai vorbit si AICI sau in postarea Micul dejun chinezesc. Dupa cum spuneam, exista terciuri dulci sau sarate, in functie de preferinte, insa marea majoritate a chinezilor comsuma terciuri sarate. 
Terciul de orez 8 comori (cunoscut in engleza sub denumirea de porridge sau congee) despre care vorbim astazi, se consuma cu precadere in aceasta perioada a anului, mai ales cand este frig afara, dar si pentru ca in aceste zile chinezii se pregatesc pentru Sarbatoarea Anului Nou chinezesc. Cea care prevesteste venirea Anului Nou chinezesc este Sarbatoarea Laba, adica a 8-a zi din ultima luna lunara, sau cunoscuta si sub denumirea de "optul de aur". In aceasta perioada, chinezii incep cu fervoare sa isi faca cumparaturile necesare pentru Anul Nou, incep sa-si trimita din timp felicitarile si cadourile pentru rude si prieteni si isi incheie socotelile cu anul care se pregateste sa se incheie. 



Despre acest terci de orez glutinos dulce, se spune ca are la baza credinta budista. Se crede ca Sakyamuyni, umbland prin peregrinarile sale, intr-o zi, din cauza foamei si a oboselii a lesinat pe drum. Sotia unui pastor l-a gasit, l-a adus in casa sa si i-a gatit acest terci de orez hranitor in care a pus  mai multe boabe si seminte pentru a-l face pe bolnav sa isi recapete puterile. Dupa ce si-a revenit, Sakyamuni si-a revenit miraculos in urma acestei fierturi de boabe, s-a asezat sub un tei si a inceput sa mediteze si sa puna bazele budismului.  


De aceea, chinezii in aceste zile isi aduc aminte de aceasta intamplare si mananca cu precadere acest terci de orez glutinos, usor dulce, care este imbogatit cu fasole ro
sie, mei, sorg, nuci, alune, migdale, fructe uscate. 
Denumirea de 8 comori provine, bineinteles, de la cerealele adaugate in acesta supa. Se numesc 8 comori de la 8 cereale de baza care sa marcheze si cea de-a 8-a zi a lunii. In zilele noastre, terciurile de acest gen contin mult mai multe tipuri de cereale si fructe uscate, nu se opresc numai la cifra 8. Fiecare familie isi are propria reteta de terci, niciunul nu este asemanator cu celalalt. Dupa cum spuneam, lista ingredientelor poate fi cat se poate de lunga si de bogata. De asemenea, cantitatile sunt variabile si sunt adaugate in terci in functie de cat de numeroasa este familia respectiva. Insa ceea ce nu lipseste din niciun terci chinezesc de acest gen este orezul glutinos. 


Spre deosebire de orezul normal pe care il cunoastem noi, orezul glutinos necesita o preparare mai indelungata, deoarece trebuie sa fie pus la inmuiat cateva ore ca si boabele de fasole. Dupa fierbere, consistenta lui este oarecum lipicioasa si glutinoasa si da o textura aparte terciului si mancarurilor. Mai cunoscuta la noi este faina obtinuta din acest orez, adica faina de orez glutinos pe care o folosim la mochi,  galuste umplute cu pasta de susan, sau turtite cu dovleac. Alte tipuri de orez care mai pot fi adaugate la terciuri ar mai fi: orezul negru, orezul rosu si orezul brun. 

Apoi, ca importanta in acest terci o ocupa fasolea rosie. Exista mai multe tipuri de fasole rosie, insa cea preferata de asiatici este fasolea azuki. 


Este nelipsita din deserturile chinezesti, din ea se face pasta de fasole rosie, cunoscuta ca "ciocolata chinezeasca". Este dulce, hranitoare si delicioasa la gust. O reteta pas cu pas a pastei de fasole rosie gasiti AICI

Tot la capitolul fasole am inclus in reteta mea si fasolea neagra cu un gust delicios si o textura aparte. 


Mai mica si mai delicata este fasolea mungo, cu boabe mai mici decat mazarea, este si ea preferata de catre asiatici. Cel mai adesea sunt consumati de fapt, vlastarii de fasole mungo, folositi la mancaruri stir fry, salate calde si supe. 


Alte tipuri de cereale adaugate in acest terci pot fi meiul si ovazul. In magazinele naturiste de pe la noi puteti gasi si mei si ovaz decorticat. 



La capitolul oleaginoase, se pot adauga migdale, nuci, arahide, etc. Eu am optat pentru arahide pentru ca imi place mult consistenta lor, dau un gust aparte acestui terci dupa ce sunt fierte si inca isi mentin textura crocanta. Atentie! Oleaginoasele, oridecare ar fi ele, trebuiesc puse in stare cruda, nu coapte sau prajite!


Ca si fructe uscate, cele mai populare sunt jujube, cunoscute la noi sub denumirea de "curmale chinezesti". Au o culoare superba, sunt dulci si aduc foarte mult la gust cu prunele uscate de pe la noi. Sunt des folosite la mancarurile chinezesti, in special la supe. Mai nou se pot gasi si in magazinele naturiste si plafare de la noi din tara. Ca alternativa, puteti pune fructe goji, fructe longan, etc. 



O mica "ciudatenie" in acest terci este ciuperca alba-white fungus, care arata ca un burete de apa. Este sora mai mica a ciupercilor urechi de lemn, fara gust si fara miros, insa cu o textura usor gelatinoasa dupa ce este preparata termic. Este folosita in general la supe si mancaruri. 


Ca indulcitor, chinezii folosesc mult si zaharul candel, care arata ca niste pietricele albicioase transparente. O buna alternativa la acest zahar candel este zaharul de palmier in stare bruta care se gaseste si in magazinele noastre. Este considerat ca fiind un zahar sanatos, cu un indice caloric scazut si poate fi administrat diabeticilor. Chinezii il folosesc adesea in dulciuri, la supe dulci, compoturi si terciuri dulci. Se gaseste sub forma de bulgari sau "pietre" ca acestea si trebuie dizolvat in apa calda sau direct in supe si compoturi. 



Acum ca am lamurit cum este treaba cu acest terci si mai ales cu ingredientele sale, incepem si cu reteta. Din start va spun ca se preparara foarte usor, nu este nevoie de tehnici speciale. Pe scurt, toate ingredientele se fierb! :). Insa tipurile de fasole si orezul trebuiesc puse la inmuiat cu cateva ore inainte. 



Ingrediente:

3 linguri orez glutinos
2 linguri fasole azuki
2 linguri fasole rosie
1 lingura fasole neagra
2 linguri fasole mungo
1 lingura mei
1 lingura ovaz decorticat
2 linguri arahide crude
7-8 jujube
1 ciuperca alba 
zahar palmier dupa gust
1 praf sare
8 cani apa 


Mai intai puneti la inmuiat fasolea, cu cel putin 5 ore inainte. Eu am lasat-o peste noapte acoperita cu apa. Intr-un vas de sticla puneti fasolea azuki, fasolea rosie, fasolea neagra si fasolea mungo, turnati apa peste si lasati la inmuiat cel putin 5 ore. 


Separat, puneti la inmuiat orezul glutinos si lasati-l la inmuiat pentru o ora. 

Dupa ce s-au inmuiat, scurgeti de apa fasolea si orezul glutinos si puneti-le intr-o oala impreuna cu 5 cani de apa. Dupa ce apa mai scade, veti mai pune si restul de 5 cani de apa. 


Daca aveti o oala sub presiune totul merge mult mai usor. Eu asa am facut si in maxim 2 ore terciul meu de orez a fost gata. 
Daca nu aveti oala sub presiune, puneti boabele de fasole si orezul glutinos si fierbeti in jur de o ora. Pe masura ce scade apa, mai adaugati si restul de apa. 


Dupa o ora adaugati restul de ingrediente: meiul, ovazul, arahidele, jujube si ciuperca alba, impreuna cu sarea. Lasati sa fiarba pana ce toate s-au inmuiat. La sfarsit adaugati si zaharul dupa gust. 


Veti obtine o supa groasa si consistenta. Puteti face terciul mai gros sau mai subtire, dupa cum doriti. Ideea este ca toate boabele sa fie fierte dar nu intregi ca la iahnia de fasole. Daca boabele sunt sfaramate, nu este nici o tragedie, in fond si la urma urmei, vorbim despre un terci! :). 
Serviti terciul cald sau la temperatura camerei. Pe o vreme friguroasa este ideal, nutritiv, satios si delicios! 


Ne reauzim cu retete speciale de Anul Nou chinezesc! :)

Enjoy!