Faceți căutări pe acest blog

joi, 10 decembrie 2015

Orez cu lapte si ananas caramelizat




Dupa parerea mea, orezul cu lapte este unul dintre deliciile care face parte din asa zis-ul comfort food. Adica in serile reci de iarna, uneori nu imi doresc decat sa ma infasor intr-o patura groasa si sa savurez un bol cald de orez cu lapte. Daca vreau sa-mi aduc aminte de copilarie, atunci presar scortisoara pe deasupra. Uneori, pun fructe proaspete, alteori dulceata. Dar mai sunt unele cazuri  cand vreau ca orezul meu cu lapte sa devina de-a dreptul special! Si da, acele cazuri sunt...cand folosesc ananasul caramelizat! Vai, si ce bun este! Partea si mai frumoasa este ca mereu am prin camara cate o conserva delicioasa de la Sun Food si pot sa prepar oricand orezul in felul acesta.! 
Eu una va sfatuiesc sa il preparati dupa metoda aceasta si o sa va placa la nebunie!


Ingrediente pentru 2-3 portii:
pentru orez:
100 g orez cu bobul rotund
100 ml apa
200 ml lapte 3,5% grasime
200 ml smantana lichida 15% grasime
coaja de la 1 lamaie verde
70 g zahar
1 pastaie vanilie
1 varf lingurita sare

pentru ananasul caramelizat:
100 g zahar
50 g unt
70 ml smantana lichida 15% grasime
1 lingurita extract vanilie




Spalati orezul cu bob rotund si puneti-l la intr-o craticioaracu fund dublu impreuna cu apa si lasati sa fiarba incet pana apa este aproape in totalitate absorbita. Turnati laptele impreuna cu sarea,  lasati sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand.



 Despicati pastaia de vanilie, scoateti semintele si puneti pastaia si semintele in amestecul de lapte si orez. 


Cand bobul de orez s-a umflat si este aproape fiert, adaugati smantana lichida impreuna cu zaharul si coaja de lime.


Lasati sa fiarba pana ce obtineti un amestec gros, dar si cremos in acelasi timp. Lasati deoparte sa se racoreasca.



Intre timp pregatiti ananasul caramelizat: intr-o craticioara topiti zaharul pana ce capata culoarea chihlimbarului


Adaugati untul si lasati-l sa se topeasca


Turnati smantana lichida, avand grija sa nu va ardeti, deoarece vor iesi ceva bulbuci in timpul acestei operatiuni :).
Amestecati energic pana obtineti un amestec cremos si omogen, adaugati extractul de vanilie. 


Scoateti rondelele de ananas din conserva, scurgeti-le bine, stergeti-le cu un prosop de hartie si taiati-le in patru.


Adaugati bucatile in caramelul deja preparat. 


Mai amestecati din nou pentru a acoperi tot ananasul cu caramel, lasati sa dea usor in clocot, dupa care stingeti focul. 




 In bolul de servit puneti o cantitate generoasa de orez aromat



Iar pe deasupra 2-3 linguri din amestecul de ananas




Eventual garnisiti cu frunze de menta sau cu fistic tocat pentru o nota crocanta


Serviti cu placere si bucurati-va de serile friguroase de iarna :).


Enjoy!

Un comentariu:

  1. ce idee minunata, merg la bucatarie sa fac...nu am in casa ananas dar o sa folosesc portocale!

    RăspundețiȘtergere

Trimite-mi comentariu aici.