Faceți căutări pe acest blog

joi, 12 februarie 2015

Pui cu legume si urechi de lemn





Sarbatoarea Primaverii este cea mai mare si mai importanta sarbatoare din China si se spune despre ea ca dateaza inca de acum 4000 de ani. Dupa calendarul traditional chinezesc, se considera un an perioada in care luna face 12 rotatii in jurul Pamantului, fiecare rotatie avand durata unei luni. Desi in general Sarbatoarea se afla in mijlocul iernii, ea totusi se numeste Sarbatoarea Primaverii, 春节, ceea ce ne arata faptul ca asiaticii percep altfel trecerea anotimpurilor. 

Anul acesta chinezii sarbatoresc Anul Nou pe data de 19 februarie si anunta cu bucurie ca vor intra in anul Caprei, un an in care se spune ca vor avea loc evenimente decisive ce vor schimba viata multor persoane. 

Festivalul incepe in prima zi a lunii din calendarul traditional chinezesc si se termina odata cu Festivalul Lampioanelor, in ziua a 15 a. 
Chinezii intampina cu mare fast Sarbatoarea Primaverii, pregatindu-se din timp pentru a avea totul gata odata cu venirea noului an. In primul rand, casa este curatita si imbracata de sarbatoare, iar pe ferestre si usi se agata stampe facute din hartie rosie pe care sunt scrise diferite poeme clasice chinezesti, si urari de bine pentru noul an.

Masa chinezului este si ea incarcata cu bunatati specifice acestei sarbatori si mai ales cu fructe si dulciuri. De pe masa chinezului nu lipseste pestele, care aduce bogatie celor care ii vor consuma carnea, taiteii ce simbolizeaza viata lunga, si bineinteles, coltunasii care simbolizeaza bogatia si bunastarea. 

Pentru astazi am pregatit o reteta speciala cu produse Shan'shi.  In primul rand, taiteii pentru wok Shan'shi. Va sugerez sa conusmati acesti taitei  de grau ca atare, ca mancare de baza in loc de orez, fierti in apa cu sare si aromatizati cu putin ulei de susan. Se fierb in maxim 4 minute in apa cu sare, nu sunt foarte fainosi, se comporta foarte bine la fiert, sunt usor elastici si placuti la gust. 


Urechile de lemn Shan'shi, nu sunt altceva decat un tip de ciuperci comestibile, cunoscute in chineza sub denumirea de mu'er (Mu Err), pot fi recunoscute usor dupa forma si culoarea lor. Se gasesc la pungute si sunt deshidratate. Dupa 15 minute de rehidratare in apa rece, isi revin la forma initiala, au gust placut si culoare frumoasa. 


Ingrediente:
300 g taitei pentru wok Shan'shi
300 g piept de pui
1 mana de ciuperci urechi de lemn Shan'shi
1 ardei gras rosu
1/2 castravete mare sau 2 castraveti mici
2 fire de ceapa
1 bucata de ghimbir de 2 cm
2 catei de usturoi
4 lingurite amidon
4 linguri sos de soia light
4 linguri ulei vegetal
2 linguri alcool de gatit (vin de orez)
1 lingura otet de vin
1 lingurita zahar
4 linguri de apa
2 lingurite ulei de susan



Mai intai punem ciupercile urechi de lemn intr-un castron cu apa rece. Le lasam sa se hidrateze in apa la temperatura camerei timp de 15 minute. 


Pregatim puiul: taiem fasiute subtiri pieptul de pui si il punem intr-un recipient de sticla. Adaugam 2 linguri sos de soia light, 1 lingura alcool de gatit, 2 lingurite de amidon si 1 lingurita ulei de susan. 



Amestecam totul bine si lasam deoparte pentru 10-15 minute. 



Intre timp pregatim celelalte ingrediente si legume:
tocam marunt usturoiul, ghimbirul si partea alba de la ceapa. Tocam ciupercile urechi de lemn. Taiem fasiute castravetele si ardeiul gras rosu.


Intr-un wok incingem 2 linguri ulei vegetal, adaugam fasiile de pui marinate si calim totul la foc mare pana ce fasiile incep sa se rumeneasca usor. Le scoatem pe o farfurie si le punem deoparte. 


Intre timp pregatim taiteii conform instructiunilor de pe pachet. Va sugerez sa-i fierbeti in apa cu sare timp de 3 minute. Astfel se vor pastra "al dente" si vor fi usor elastici. Dupa ce au fiert, ii punem in strecuratoare sa se scurga de apa, dupa care imediat adaugam 1 lingurita ulei de susan si amestecam bine. In felul acesta vor capata un gust mult mai bun, si nu se vor lipi. Nu este nevoie sa-i trecem printr-un jet de apa rece!


Pregatim sosul pentru pui: intr-un castron punem restul de ingrediente ramase: 2 linguri sos de soia, 1 lingura de vin de orez, o lingura otet de vin, lingurita de zahar, 1 lingurita ulei de susan. Separat, intr-un castron mic dizolvam amidonul in 2 linguri cu apa rece. 


Acum ca le avem pe toate pregatite, putem incepe calitul legumelor. 
Intr-un wok incingem cele 2 linguri ramase de ulei vegetal, adaugam ghimbirul, ceapa si usturoiul, amestecam pret de 1 minut pana incep sa capete un miros placut. Aveti grija sa nu se arda usturoiul!


continuam cu fasiile de ardei gras


urechile de lemn


si fasiile de castravete


calim totul la foc mare timp de 2-3 minute pana ce s-au inmuiat usor dar s-au pastrat si crocante.


adaugam fasiile de pui pregatite mai devreme


mai calim totul pret de un minut, dupa care adaugam sosul format in castron. Lasam totul pe foc cateva secunde pentru ca toate aromele sa se imbine. La sfarsit turnam amidonul dizolvat in apa. Mai lasam pe foc timp de 1 minut pana ce sosul se ingroasa usor. 



 Mancare noastra este gata!


 Servim in boluri individuale alaturi de taiteii aromatizati cu ulei de susan. Putem garnisi cu coriandru proaspat.



un gust tare placut, plin de arome si savoare!



Haideti la un bol de taitei si sa ne uram impreuna: 新年快乐! 



Un An Nou chinezesc fericit! :)




5 comentarii:

  1. super tare ...!
    am tot cautat o reteta de telina verde cu arahide.si nu am gasit..poate .?

    multumesc si la multi ani...!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista varianta de telina verde si caju sau asa cum o stiu eu din China, telina verde, morcovi si caju. Dar cred ca se poate face si cu arahide. Varianta mea o gasiti pe blog, aici: http://andreeachinesefood.blogspot.ro/2011/12/telina-caju-morcovi-stir-fry.html

      Ștergere
  2. In cce super market gasesc aceste produse chinezesti? Taiteii si ciuperile? Ms😘

    RăspundețiȘtergere

Trimite-mi comentariu aici.