Pancakes cu ciocolata





Diminetile de weekend sunt singurele in care apuc sa imi iau micul dejun in liniste. Ba chiar unele dimineti de weekend  chiar se transforma in brunch, caci, stiti cum e, nimic nu e mai dulce ca somnul de sambata dimineata :).  Asa ca de multe ori ma trezesc ca e putin cam tarziu pentru micul dejun, dar mult prea devreme pentru pranz. In general micul meu dejun consta intr-un bol cu iaurt si seminte (in proportii variabile: chia, susan, seminte floarea soarelui, in, seminte dovleac, nuci) si o ceasca de cafea cu lapte fara zahar. 



Dar pentru ca e weekend, imi place ca alaturi de cafea sa am si un dulce...vinovat! :). Si cand spun dulce vinovat langa cafea, ma refer la pancakes. Pentru ca se fac repede, pentru ca sunt pufoase, placute la gust, si pentru ca pot sa le fac in oricate variante doresc. In general fac niste pancakes cu banane foarte coapte si sirop de artar sau sos de fructe proaspat preparat. Cand nu am banane prin casa, mai fac si aceste pancakes cu ciocolata. 
Uf, greu subiect! :). Pancakes cu ciocolata sunt...sa zicem...cea mai delicioasa si mai rapida negresa la...tigaie! Si da, pancakes servite cu sos de ciocolata. Daca e ciocolata, atunci...sa fie ciocolata! Si cand te gandesti ca eu mereu zic ca nu sunt mare fan ciocolata! :)




Numai azi nu-i sambata, asa ca va dau o idee minunata pentru weekend in care sa pregatiti un dulce minunat la cafea :). 



Ingrediente:
75 g unt
200 ml lapte batut
1 ou
50 g zahar
1 lingurita extract de vanilie
1 lingurita esenta de rom (optional)
1 lingurita cafea instant
150 g faina
35 g cacao pudra
2 lingurite praf de copt
1 praf sare 


Intr-un castron incapator topiti untul la cuptorul cu microunde. Turnati laptele baut impreuna cu zaharul, extractul de vanilie si esenta de rom (daca folositi) cu ajutorul unui tel amestecati bine. Adaugati oul si incorporati, dupa care adaugati si cafeaua instant. La sfarsit adaugati faina amestecata cu cacaoa, praful de copt si sarea, amestecati usor fara a insista prea mult, Trebuie doar sa obtineti o masa compacta. 
Luati o tigaie si picurati 2-3 picaturi de ulei in ea, intindeti uleiul cu spatele unei linguri sau cu ajutorul unui servetel, incingeti tigaia bine, dupa care dati focul foarte mic. Luati cate 2-3 linguri de compozitie (depinde cat doriti clatitele de mari ) si turnati in tigaie. Lasati pancake sa se gateasca la foc mic pana ce la suprafata apar bule mici de aer. Atunci putei intoarce clatita cu ajutorul unei spatule. Mai lasati sa se coaca si pe cealalta parte. Puteti face chiar testul cu scobitoarea. Introduceti in mijlocul clatitei o scobitoare. Daca aceasta iese curata, atunci clatita este gata. Daca scobitoarea prezinta urme vascoase de ciocolata, mai lasati-o cateva secunde pana la 1 minut.



Repetati operatiunea pentru restul de compozitie pana ce ati termnat toate pancakes-urile.



Pregati sosul de ciocolata:

100 g ciocolata neagra
50 ml smantana lichida
1 lingurita unt
1 lingurita extract de vanilie

Intr-un ibricut aduceti la punctul de fierbere smantana lichida impreuna cu untul. Luati ibricutul de pe foc si adaugati ciocolata, lasati asa timp de 1 minut, dupa care amestecati bine pana obtineti un sos cremos si curgator. Adaugati extractul de vanilie si amestecati bine. 





Puneti pancakes pe farfuria de servit, alternand cu sosul de ciocolata. La sfarsit, mai puteti garnisi cu cateva aschii de ciocolata sau cu fructe proaspete.



Enjoy!