Faceți căutări pe acest blog

vineri, 12 decembrie 2014

Frigărui de vită în sos teriyaki cu orez basmati




Dragii mei, astazi va propun sa mancam...o mancare in stil japonez. Desi la mine gasiti destul de multe mancaruri chinezesti, se intampla sa mai dati si peste cate o reteta din alte parti ale Asiei. Sunt sigura ca multi cunoasteti sosul teriyaki, sau ati auzit de el. Ce este acest sos de fapt? Este o marinada lucioasa (de unde si denumirea de teri)  care contine o cantitate mare de zahar sau miere si care este folosita in marinarea carnurilor care vor fi puse pe gratar (yaki). Ulterior, devine un sos, denumit pe de-a intregul, teriyaki
Acest tip de sos este pregatit din timp si contine in general sos de soia, mirin, zahar sau miere si alte condimente. Daca nu aveti timp, nu puteti procura toate ingredientele in timp sau pur si simplu vreti sa apelati la o varianta rapida de sos, puteti incerca Japan Teriyaki de la Shan'shi. 




Acest tip de marinada se potriveste foarte bine cu diferite tipuri de peste, cat si carne de pui, porc, miel sau vita. Eu astazi am optat pentrui vita, mai bine spus manzat. 


 Am folosit vrabioara de manzat din care mi-au iesit 4 frigarui medii.

Ingrediente:
400 g vrabioara vita
1 plic sos teriyaki Shan'shi
2 linguri sos de soia
2 linguri mirin (sau vin de orez)
1 lingurita zahar brun
1 lingura seminte de susan
ceapa verde 
orez basmati Shan'shi



Taiem felii  subtiri vrabioara, astfel incat sa obtinem 4 fasii lungi, cam de 100 g fiecare fasie. Trecem fiecare frigaruie prin cate o fasie de carne.


Intr-un vas de jena pregatim sosul: turnam sosul teriyaki, adaugam sosul de soia, mirin si zaharul brun, amestecam bine pana se incorporeaza toate. 


punem toate frigaruile in acest sos, avand grija sa le acoperim pe toate partile cu  sos. Acoperim vasul de jena cu un capac sau folie alimentara si dam vasul la frigider pentru cel putin 6 ore sau cel mai bine peste noapte. In felul acesta, carnea se va aromatiza si va capata o textura placuta. 


A doua zi, scoatem vasul de jena de la frigider si il lasam la temperatura camerei pentru o ora. Carnea trebuie sa ajunga la temperatura camerei ca sa se gateasca in mod uniform. Incingem foarte bine un gratar de bucatarie sau gratar pe carbuni. 
Scoatem frigaruile din marinada si le asezam pe gratar. Pentru ca este un sos pe baza de zahar, va avea tendinta sa se caramelizeze foarte tare, ba chiar sa se arda. De aceea, este indicat sa marinam carnea in sos mai mult timp, si sa o gatim pe gratar numai mult de 3-4 minute pe fiecare parte. . 


Pe moment ce se gateste carnea, vom mai adauga marinada peste frigarui, cu ajutorul unei pensule de bucatarie. in felul acesta, frigaruile vor capata si mai multa aroma. 
Intre timp, putem pregati orezul basmati Mi-a placut mult orezul basmati de la Shan'shi. S-a fiert frumos, nu s-a lipit de peretii vasului in care l-am gatit, iar aroma sa speciala mi-a invaluit toata bucataria! 
Orezul basmati se gateste in felul urmator: la o masura orez basmati se adauga 2 masuri de apa. Intr-o craticioara se adauga orez basmati si apa. Se da pe foc mare pana incepe sa dea in clocot. Se reduce flacara aragazului la minim, se acopera craticioara cu un capac si se lasa sa fiarba la foc foarte mic, pana ce apa se evapora complet (procedura aceasta dureaza in jur de 10 minute). In timpul fierberii orezul NU se amesteca deloc. Abia dupa ce a fiert complet, orezul se poate afana cu ajutorul unei furculite.


Acum ca frigaruile sunt gata, putem trece la montat:
pe un platou se aseaza orezul basmati, iar pe deasupra se aseaza frigaruile. 


Se presara cu seminte de susan si cu ceapa verde tocata


Se servesc imediat pentru ca sunt delicioase!


Stati pe aproape, o sa mai urmeze si alte retete interesante cu Shan'shi! :) 


Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trimite-mi comentariu aici.