Sos dulce iute-sweet chilli sauce




Desi gurile rele spun despre sosul dulce-iute ca nu este  chinezesc, ci mai degrabă provine din Thailanda sau Vietnam, el se gaseste totusi si in bucataria chinezeasca. Gustul sau dulce si picant in acelasi timp i-a cucerit si pe chinezi, astfel ca de multe ori, am gasit in restaurante, alaturi de anumite preparate si acest sos. 



Si la noi in tara se gaseste acest tip de sos, la sticla sau la borcan (la borcan chiar are culoare dubioasa si miros ciudat, daca ar fi sa ma intrebati pe mine :D), contine pe langa ingredientele de baza, cantitati mari de zahar, coloranti, E-uri si alte cate mai. In plus, pretul este si el unul destul de piperat. Si atunci vine intrebarea: de ce sa nu vi-l faceti singuri acasa? 


In plus, puteti sa va faceti sosul dupa placul vostru: adica sa decideti cat de dulce doriti si cat de picant suportati. Ca sa nu mai vorbesc despre faptul ca, in afara de zahar si amidon, contine ingrediente naturale si sanatoase. 
Sosul acesta este cel mai potrivit pentru Pachetelele de primavara, Coltunasi chinezesti,  Turtite cu ceapa verde, sau Placintele cu carne. Ba chiar ati putea sa-l mai acompaniati si la Omleta cu ceapa verde sau Clatite chinezesti pentru micul dejun
Partea rea la aceasta reteta este ca nu am poze din timpul prepararii :(. Sa mai iertati, dar pur si simplu nu am avut timp. Insa partea buna este faptul ca sosul se prepara extrem de repede si simplu, deci nu aveti nevoie de prea multe explicatii :). 
Deci? Ce mai asteptati? 

Ingrediente:
200 ml apa
100 g zahar
100 ml vin de orez (alcool de gatit)
4 ardei rosii iuti
1 bucata ghimbir  cat o nuca
2 catei de usturoi
1 praf sare
1 lingura amidon


Intr-o oala puneti la fiert apa impreuna cu zaharul. Amestecati pana ce zaharul se topeste complet, apoi lasati sa fiarba pana ce pregatiti restul ingredientelor. 


Spalati ardeii si ii curatati de cotor. Daca doriti sosul mai iute, atunci pastrati si semintele. Eu am pus 2 ardei cu seminte, 2 fara seminte. Intr-un robot de bucatarie puneti ardeii, ghimbirul, si usturoiul. Porniti robotul si lasati-l sa-si faca treaba pentru cateva secunde, pana ce ingredientele sunt tocate, de marimea bobului de orez. Eu am vrut ca sosul meu sa aiba bucatele de ardei in el, asa ca nu am transformat ingredientele in pasta. 



Turnati ingredientele tocate in oala de pe foc, adaugati sarea si vinul de orez. Lasati sa clocoteasca. Dizolvati amidonul intr-o lingura de apa si turnati-l in oala. Aici puteti decide consistenta sosului. Daca doriti un sos mai gros si mai consistent, atunci mai lasati pe foc pana ce sosul mai scade. De asemenea, puteti creste cantitatea de amidon. 
Se pastreaza in recipiente de sticla inchise ermetic, la frigider si rezista pana la 2 saptamani.