Vinete chinezești cu toufu in stil Sichuan 四川豆腐茄子






Astazi vreau sa va prezint un fel de mancare minunat provenit din Sichuan. Si cand vorbesc despre bucataria Sichuan, bineinteles ca ma refer la piperul acela deosebit cu gust usor mentolat, intepator si pafumat! Incercati acest fel de mancare si o sa vedeti ca este exceptional! Chiar daca nu va place toufu, o sa vedeti ca se potriveste de minune in acest preparat!

Ingrediente:

1 vanata mare
200 g branza toufu mai tare
2 fire de ceapa
3 catei de usturoi
1 ardei iute rosu
2 linguri ulei vegetal
2 lingurite sos de soia
1 lingurita zahar
1 lingura vin de orez (alcool de gatit)
1 lingura otet de vin
1 lingurita piper Sichuan
1 lingurita amidon
1 lingura apa
1 lingurita ulei de susan


Taiati branz toufu in cubulete de 1 cm, spalati vanata, stergeti-o de apa cu un prosop curat, taiati-o si pe aceasta in cuburi de dimensiunea cuburilor toufu. 
Tocati marunt partea alba de la ceapa, cateii de usturoi, iar ardeiul iute tocati-l feliute.

Incingeti wok-ul, turnati o lingura de ulei vegetal. Adaugati bucatile de vinete si caliti-le pana se inmoaie si se rumenesc usor. Desi vinetele inghit mult ulei, pastrati cantitatea de ulei initiala, deci nu depasiti o lingura de ulei. Continuati sa le caliti "pe uscat" in wok. Scoateti vinetele calite pe o farfurie si lasati-le deoparte. 


Reasezati wok-ul pe foc. Incingeti uleiul ramas (o lingura) si adaugati piperul Sichuan. Lasati cateva secunde pana ce uleiul se aromatizeaza, si boabele incep sa sfaraie si sa sara din wok. Dati wok-ul deoparte, cu ajutorul unei palete, scoateti boabele de piper si aruncati-le. 


In uleiul aromatizat din wok puneti usturoiul tocat, partea alba de la ceapa si feliutele de ardei iute. Caliti totul pret de cateva secunde, avand grija sa nu ardeti usturoiul. 



Adaugati cuburile de toufu si caliti cateva secunde, amestecand usor sa nu zdrobiti toufu.


Turnati alcoolul de gatiti, lasati sa se evapore. Dupa care continuati cu sosul de soia, zaharul si otetul de vin


Adaugati vinetele calite si amestecati usor. Intr-un bol mic amestecati amidonul cu putina apa, turnati-l in tigaie si amestecati, lasati sa se ingroase usor. La sfarsit picurati uleiul de susan.


Serviti fierbinte alaturi de un bol de orez 


Deasupra presarati ceapa proaspata verde si cateva boabe de piper Sichuan zdrobite



 Aromat, picant, bun, excelent! :)


Cu orez, neaparat! :)


Enjoy! :)