Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 11 ianuarie 2014

Vită cu ceapă și ardei verde 青椒牛肉片






Carnea de vita se situeaza pe locul 4 in preferintele chinezilor dupa porc, pui si peste. In China, bovinele au fost mai mereu folosite la muncile agricole si in foarte rare cazuri sacrificate pentru consumul alimentar. In zilele noastre, carnea de vita se gaseste peste tot, insa se gaseste in cantitati mai mici si se vinde tot in cantitati mici, avand in vedere pretul ei ridicat. 
Felul de mancare pe care vi-l prezint astazi este de fapt primul fel de mancare cu vita pe care l-am gustat in China. Atat de buna si frageda si suculenta era aceasta carne, incat am crezut ca este carne de porc. 

Ingrediente:

300 g pulpa vita
1 ceapa alba
1 ardei gras verde
2 fire ceapa verde 
2 catei usturoi
2 linguri ulei vegetal
1 lingurita amidon
2 linguri sos de soia
2 lingurite vin de orez (alcool de gatit)
1 praf sare
1 lingurita sos hoisin
1 lingurita ulei de susan
1 lingurita seminte de susan alb


taiem carnea de vita in feliute patrate de 3 cm. Punem carnea intr-un castron si peste ea adaugam amidonul 1 lingura sos de soia si 1 lingurita vin de orez. Amestecam bine si lasam totul la marinat. Dupa cum ati observat, nu am pus sare peste carne, sosul de soia este deja sarat. In plus, mai multa sare ar face carnea sa devina tare si atoasa dupa gatit. 


intre timp, ne ocupam de legume: taiem ceapa cuburi desfacand fiecare cub in "feliute". Taiem si ardeiul cuburi cam de dimensiunea bucatilor de carne. Tocam firele de ceapa (numai partea alba!! restul de ceapa verde nu il folosim) si cateii de usturoi. 


intr-un wok incingem o lingura de ulei si cand wok-ul incepe sa fumege adaugam partea alba de la firele de ceapa si usturoiul tocat. Lasam sa se caleasca la foc mare timp de 30 de secunde, avand grija sa nu se arda.


adaugam bucatile de carne marinata si amestecam totul la foc mare pana ce carnea nu mai este roz si capata o culoare usor bruna.


Nu gatiti mai mult! Carnea este deja patrunsa datorita ingredientelor din marinata, in plus, ea va mai fi gatita ulterior. Scoatem carnea pe o farfurie si o lasam deoparte.


Clatim wok-ul cu apa calda ajutandu-ne de un burete de bucatarie. Nu folositi detergent!!! Trebuie doar sa curatam wok-ul astfel incat sa indepartam crusta lipita pe peretii wok-ului, astfel incat sa nu se arda mai departe la gatit. Dupa ce clatim wok-ul, il stergem cu un prosop de de hartie dupa care reasezam wok-ul pe foc. Incingem din nou wok-ul adaugand cealalta lingura de ulei vegetal. Adaugam feliutele de ceapa si ardeiul gras.


Calim la foc mare timp de 2 minute amestecand incontinuu si avand grija sa nu se arda ceapa. 


Adaugam un praf de sare, cealalta lingura de vin de orez, lasam sa se evapore, dupa care restul de sos de soia si sosul hoisin. Amestecam totul bine.


adaugam si carnea de vita preparata anterior, si mai lasam pe foc 30 de secunde pana se imbina toate aromele.
La sfarsit picuram uleiul de susan pe deasupra.


transferam imediat pe platoul de servit


acest fel de mancare se potriveste foarte bine cu orez basmati fiert


 garnisim eventual cu cateva seminte de susan


Enjoy!

2 comentarii:

  1. Chiar cautam reteta cu vita, doar ca nu am vin de orez. Este foarte important in reteta sau as putea (macar de aceasta data) sa nu folosesc?
    Arata foarte apetisant mancarica :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa folosesti macar un pic de vin de orez. Daca nu ai, atunci eventual poti inlocui cu nist cognac de buna calitate, dar fara aroma. Un alcool nu foarte tare dar nearomat. Macar pentru a marina carnea, este foarte important sa marinezi carnea si cu un pic de alcool. Mult succes! Pup!

      Ștergere

Trimite-mi comentariu aici.