Tort de înghețată cu căpșune




Asa cum am promis, dedic acest tort de inghetata cu capsune tie, proaspat mamica, Delia D :). Sper sa-ti placa! Insa nu in ultimul rand, acest tort este si pentru voi, cei care ma cititi :). Este un tort tare usor de facut, placut la gust, aromat si taaare racoros! Am optat pentru un blat simplu, pufos si delicat. Iar cat despre inghetata...este delicioasa si foarte usor de facut. Este chiar minunata inghetata cu iaurt care se face intr-un minut! Despre ea am vorbit AICI

Pentru blat (diametrul 20-22cm)

2 oua
125 g zahar
150 g faina
1/2 lingurita praf de copt
1 praf sare
zahar vanilat

Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Intr-un castron, amestecati faina, praful de copt si sarea, lasati deoparte. Intr-un alt castron puneti ouale, zaharul si zaharul vanilat (in poza se vede numai un ou, si fff putin din al doilea :) ). Amestecati bine de tot ouale impreuna cu zaharul pana ce obtineti o compozitie albicioasa. 


Adaugati amestecul de faina, sare si praf de copt, incorporati usor cu telul.


Turnati compozitia in tava de copt cu diametrul de 20-22 cm , unsa in prealabil cu unt. Dati forma la cuptorul incins, pentru 30 de minute, sau pana cand trece testul scobitorii. Scoateti blatul din cuptor, lasati-l sa se raceasca la temperatura camerei pentru 15 minute, dupa care il scoateti din forma si il lasati sa se raceasca complet. 


Pentru inghetata:

400 g capsune congelate (nu dezghetate, nu proaspete!)
200 g capsune proaspete
300 g iaurt grecesc (10% grasime)
150 g zahar pudra
zahar vanilat

Pentru topping:

50 g ciocolata alba
capsune proaspete
menta


Montati blatul in inelul de tort direct pe platoul de servit (blatul meu a facut un pic de calota, asa ca am taiat-o cu cutitul :) )


Intr-un blender incapator, puneti capsunele congelate, iaurtul, zaharul pudra si zaharul vanilat. Mixati la viteza maxima timp de 1 minut pana ce obtineti o inghetata cremoasa si delicioasa. 


Spalati si curatati capsunele proaspete, tocati-le bucati mici si adaugati-le peste compozitia de inghetata.


amestecati totul usor, turnati compozitia peste blat si dati platoul cu totul la congelator pentru minim 4 ore sau cel mai bine peste noapte.


Scoateti platoul din congelator, lasati-l 5 minute la temperatura camerei, apoi cu grija demontati inelul formei. Veti obtine tortul de inghetata.


 optional, puteti trasa linii de ciocolata alba. Intr-o punguta, topiti 50 g ciocolata alba. Strangeti toata ciocolata topita intr-un colt al pungutei, taiati foarte putin punguta. Imediat trasati linii peste tort. Pentru ca tortul este inghetat, iar ciocolata este calda si curgatoare, veti observa ca ciocolata se va intari instantaneu pe tort. :)


Ca sa puteti monta si capsunele, treceti-le pe o parte prin ciocolata alba si "lipiti-le" de grilajul de ciocolata alba.


 Serviti tortul imediat, sau dati-l din nou la congelator pana cand il serviti


Inainte de a-l servi, lasati-l la temperatura camerei pentru 10 minute, 


dupa care taiati felii cu ajutorul unui cutit trecut prin apa fierbinte




ornati cu frunze proaspete de menta, eventual :)


felii dulci, delicate si racoroase :)



Enjoy!