Mapo Doufu 麻婆豆腐



Vin astazi in intampinarea voastra cu un deliciu chinezesc ce are la baza...branza toufu! Stiu ca multora dintre voi nu va place branza toufu, pentru ca are gust fad. Insa multi nu stiu ca daca acest tip de toufu este gatit si condimentat corect, poate avea un gust fenomenal! De ce astazi tofu? Pentru ca astazi particip la concursul organizat de Andie, si Inedit. Si pentru ca vreau sa va arat ca acest fel de mancare este la fel de bun ca orice alta delicatesa chinezeasca. 
In limba chineza, acest fel de mancare se numeste Mapo Doufu 麻婆豆腐 si este o mancare traditionala din zona Sichuan a Chinei. Mancarurile din zona Sichuan sunt renumite pentru gradul ridicat de iutenie, cat si pentru piperul cu aroma speciala, Piperul Sichuan. Fara acest piper, mancarea are un gust total diferit, deci daca vreti sa faceti minunea asta, asigurati-va ca aveti in bucatarie piper Sichuan. 
Si pentru ca este un fel de mancare traditionala chinezeasca,  are la baza o istorie indelungata, legata in special de denumire si de gust. In primul rand, dupa cum spuneam mai sus, toufu gatit in acest mod, este foarte iute, denumit in limba chineza mala 麻辣, adica atat de iute, incat  iti amorteste gura. 

Se spune ca la inceputul secolului 19 in capitala Chengdu din orasul Sichuan era o femeie care traia intr-o casa saracacioasa si care avea pe obraji urme lasate de varsat de vant, denumite in limba chineza mazi  麻子. Intr-o seara, s-a pornit o furtuna puternica. La poarta ei a batut un negustor ca sa se adaposteasca de furtuna.  Bucuroasa de oaspeti, femeia s-a dus repede la bucatarie ca sa gateasca ceva pentru negustor. Insa femeia era atat de saraca, incat acasa nu avea decat o bucata mica de carne de porc si niste toufu. Fara sa mai stea pe ganduri, i-a gatit oaspetelui un fel de mancare ce avea sa devina renuit: a tocat carnea de porc marunt marunt, si a amestecat-o cu bucati de tofu si un sos iute din ardei si piper Sichuan. Negustorului i-a placut acest fel atat de mult, incat a dus mai departe reteta si a denumit-o dupa infatisarea ei: femeia cu urme de varsat de vant Mapo 麻婆.
Ca denumirea acestui fel de mancare vine de la gradul de iutenie sau de la infatisarea femeii, poate nu vom sti niciodata adevarul. Insa cu siguranta va spun ca acest fel de mancare este delicios si ca neaparat trebuie sa-l incercati! Puteti bineinteles sa scadeti gradul de picanteala si sa puneti mai putin ardei. Daca totusi nu sunteti asa prieteni cu toufu, puteti pune si carne tocata de porc, in China exista ambele variante. 
Eu astazi insa, am pregatit varianta fara carne.

Ingrediente:

200 g Toufu in saramura (natur) Inedit
1 bucata mica ghimbir
2 fire ceapa verde
3 catei de usturoi
2 lingurite pasta de ardei cu fasole neagra
1 ardei iute uscat
3 lingurite sos de soia light
3 lingurite otet de vin 
2 lingurite piper Sichuan
1 lingurita ulei vegetal
1/2 ceasca apa
1 lingurita amidon
1 lingurita ulei de susan



Prin natura ingredientelor, acest fel de mancare nu mai necesita sare de niciun fel. Aici avem deja toufu sarat, sosul de soia si pasta de ardei, care deja sunt sarate. Deci nu mai adaugati sare!


Taiati toufu in cubulete potrivite si lasati deoparte.


Pasta de ardei iute cu fasole neagra fermentata este cea din poza de mai sus. O puteti gasi in magazinele chinezesti si este o investitie buna. Nu costa mai mult de 10 RON si se pastreaza timp indelungat in frigider. 
Tocati marunt ghimbirul, partea alba de la ceapa si usturoiul.


Intr-un wok incingeti uleiul vegetal. Adaugati 1 lingurita de piper Sichuan si lasati cateva secunde pentru a se aromatiza uleiul, pana ce boabele de piper incep sa sara si sa sfaraie. Cu ajutorul unei spatule scoateti boabele de piper si aruncati-le. 


Adaugati ghimbirul, partea alba de la ceapa si usturoiul si caliti-le cateva secunde.


adaugati pasta de ardei iute si rupeti in bucati mici ardeiul iute uscat.Lasati sa se aromatizeze totul, avand grija sa stati un pic mai departe de wok, mirosul este puternic iute! :)


Turnati sosul de soia, otetul de vin si apa, dupa care adaugati cuburile de toufu. Amestecati usor, pentru a nu rupe cuburile de toufu. 


Dati focul incet si acoperiti wok-ul cu un capac. Lasati sa fiarba incet pe foc timp de 3 minute, pentru ca toufu sa se patrunda usor si sa se aromatizeze. 


Dizolvat amidonul in 2 linguri de apa rece si turnati peste . Lasati sa fiaba cateva secunde pana ce sosul se ingroasa si capata o culoare frumoasa si lucioasa.


Stingeti focul si picurati uleiul de susan. Presarati din abundenta ceapa verde tocata proaspat. Pe deasupra presarati cealalta lingurita de piper Sichuan zdrobit. 


Serviti fierbinte.


Neaparat alaturi de un bol de orez


Enjoy! :)