Deliciul lui Buddha 罗汉斋



Este un fel de mancare vegetarian care se serveste in general in perioada Anului Nou Chinezesc  (despre Anul Nou Chinezesc am mai vorbit despre Sarbatoarea Primavareii,  Coltunasii chinezesti, Galustele cu pasta de susan,  sau Pachetele de primavara)  si poate contine 8 ingrediente, 18 ingrediente sau chiar 35-40!  Se spune despre acest fel de mancare, cu cat contine mai multe ingrediente, cu atat mai multa sanatate si vigoare poate aduce celui care o consuma. In plus, acest fel de mancare era consumat in general de calugarii budisti vegetarieni care, alaturi de meditatia pe care o practicau, sperau sa ajunga la cunoasterea absoluta, asa cum se presupun ca a facut-o si Buddha. De aici si denumirea acestui fel de mancare: Luohan 罗汉 care inseamna "Buddha" si  zhai -care inseamna "a posti".  Ulterior, si chinezii credinciosi budisti au inceput sa consume acest fel de mancare, in special in primele 5 zile ale Anului Nou Chinezesc, pentru a pasi in Noul An plini de vigoare, si pentru a se purifica. 
Deliciul lui Buddha, dupa cum am mai spus, contine atat de multe ingrediente, incat acum in China se gaseste in diferite variante. Poate contine bucati de toufu prajite, taitei de soia, coltunasi, bucati de aluat prajite... etc.

Eu am mancat acest fel de mancare in varianta urmatoare:


2 tije telina apio
20-30  pastai de mazare tinere
1 morcov
1 ardei gras rosu
6 ciuperci shiitake (hidratate in apa calda)
7 bucati baby corn
1 bucata mica ghimbir
2 catei usturoi
2 lingurite ulei vegetal
2 linguri sos de soia
1 lingura otet de vin
1 lingurita zahar
1 praf sare
1 lingurita amidon +2 linguri apa
1 lingurita ulei de susan

Despre ciupercile negre sau shiitake am mai vorbit la Ciuperci cu bambus, sau la Pui cu ciuperci shiitake, deci stiti cum sa le preparati, ideea e sa le tineti in apa pana se inmoaie bine si sa le aruncati coditele pentru ca acelea nu se inmoaie si raman tari. Curatati legumele, spalati-le. Tocati telina si morcovul ca la Telina, caju, morcov stir fry , ardeiul in fasii subtiri, porumbul in 2-3 bucati, pe diagonala, ciupercile fasii,  ghimbirul marunt, usturoiul maruntit. 


Intr-un wok incapator incingeti uleiul vegetal. Adaugati ghimbirul si usturoiul, caliti cateva secunde, pana capata un miros placut, avand grija sa nu se arda! 



Adaugati pastaile de mazare caliti pret de 30 de secunde,


adaugati morcovul si telina, mai caliti timp de 1 minut.


urmeaza ardeiul, porumbul si ciupercile shiitake. Lasati sa se caleasca toate pret de inca 1 minut.



Intre timp pregatiti sosul din: sosul de soia, otetul de vin, sarea, lingurita de zahar, amidonul si apa. Amestecati bine.Turnati sosul format peste legume, lasati-l sa se ingroase usor.


Stingeti focul si stropiti cu uleiul de susan.


Optional, puteti presara si cateva seminte de susan pe deasupra 


Transferati pe platoul de servit.


Serviti fierbinte! :)