Granola cu fructe roșii


...sau Red berry granola, sau muesli, sau...cereale pentru dimineata, sau...golgoaze, cum le zice o prietena de-a mea :). Oricum le-ati numi, la fel de bune sunt la gust. Ce-mi place mie cel mai mult la granola, este faptul ca pot sa incerc orice combinatie vreau eu. Posibilitati sunt cu miile: cu fulgi de ovaz sau alte tipuri de cereale, cu seminte, cu fructe uscate, cu nuca de cocos, cu alune, nuci, susan, migdale, ciocolata...oh, si cate si cate! Dar mai presus de toate cel mai mult ma bucur de faptul ca nu mai apelez la fulgii dubiosi la cutie care au tot felul de zaharuri, uleiuri hidrogenate, arome si alte E-uri. Incercati si voi acasa macar o data granola si o sa vedeti ca o sa ajungeti la vorba mea :). Reteta nu este complicata deloc, se face foarte repede, in plus, puteti jongla cu cantitatile, deci puteti pune mai multe sau mai putine seminte sau fructe. Dupa preferinta! :)

O varianta de granola ar fi asta:


300 g fulgi de ovaz 
100 g alune de padure
100 g migdale
50 g miez seminte dovleac
50 g seminte floarea soarelui
50 g amestec seminte in si susan
200 g fructe uscate rosii (merisoare, goji, agrise)
4 linguri pline cu miere sau sirop de artar
4 linguri ulei de floarea soarelui sau de cocos
1 lingurita extract de vanilie
capsune proaspete (optional)

Dupa cum va spuneam, cantitatile sunt variabile, deci voi puneti fulgi, nuci sau fructe, dupa cum va doreste inima, eu le-am pus deocamdata pe astea :)


Incingeti cuptorul la 190 de grade Celsius. 
Amestecati fulgii, alunele, migdalele si semintele intr-un bol, turnati peste ele uleiul,  mierea sau siropul de artar si extractul de vanilie, amestecati bine pana se incorporeaza toate. 

(Daca vreti sa fiti impacati cu voi insiva, si va temeti ca mierea ajunsa la temperaturi inalte este nociva, atunci adaugati numai sirop de artar la amestec).



Tapetati tava aragazului cu hartie de copt, turnati in tava amestecul si intindeti bine. Dati tava la cuptor pentru 10-15 minute. Stati pe langa cuptor si nu plecati si verificati din cand in cand daca amestecul a prins culoare bruna pe margini, se poate arde foarte repede! 


Atunci cand scoateti tava din cuptor, veti avea impresia ca ati gatit o omleta, caci compozitia toata se va lasa si se va intinde in tava ca o placinta. Nu va panicati! Amestecati cu o spatula amestecul, despartiti bucatile de granola si lasati sa se raceasca complet. Dupa racire, puteti desface iar bucatile chiar cu manutele daca doriti. 



Cat timp se raceste granola in tava, pregatiti fructele rosii, minunati-va de ele, faceti o inimioara din ele ca sa le aratati cat de mult le iubiti, dupa care aruncati-le fara mila in granola racita.


Eh, nu-i asa ca se potrivesc de minune?




Granola se pastreaza foarte bine in borcane de sticla inchise ermetic.


Iar cand pofta va invinge, dati iama la borcan si serviti din granola minune cu iaurt si capsune proaspete


serviti-le si pe post de desert daca doriti




sau cu lapte






acuma sincer va spun, eu am mancat cateva linguri pline si simple asa, ca erau bune rau si crocante :)



hai, s-avem pofta la rontait! :)