Faceți căutări pe acest blog

duminică, 3 februarie 2013

Supă de tăiței cu broccoli și ciuperci shiitake



 De ceva timp incoace, am cam dat in patima taiteilor. Da, taitei chinezesti de grau, de orez, de fasole mungo, de toate felurile! Si cand vorbesc despre taitei, nu  ma refer numai la cei stir fry! Aduc in discutie aici si taiteii din supe de carne sau supe de legume, numai bune pe o vreme ca asta. Daca stau bine si ma gandesc, cred ca aici in tara am mancat mult mai multi taitei chinezesti decat am mancat in China, 2 ani cat am stat acolo. Atunci haide sa va povestesc care e explicatia: in primele luni, dupa ce am ajuns in Shanghai, am fost intr-o continua cautare dupa mancare, nu pentru ca mancarea nu se gasea acolo, ci pentru ca niciodata nu stiam ce sa mananc! Astfel ca, pentru o perioada am facut o cura cu taitei la cutie (fangbian mian-traducere mot a mot-taitei convenabili) pe care i-am mancat dimineata, la pranz si seara. Despre taiteii la cutie am mai vorbit si in articolul acesta, si am povestit iubirea la inceput si ura la sfarsit, pe care am capatat-o pentru acei taitei.
Mai tarziu, cand am inceput sa caut mancare mai sanatoasa, am gasit prin supermarket-uri taitei proaspeti la pungi pe care insa nu i-am cumparat niciodata, intrucat la caminul unde stateam, gateam foarte rar. In plus, pungile acelea contineau cantitati cam cat pentru 7-8 portii, imposibil pentru mine de mancat atata! Mergand pe strazile Shanghai-ului, vedeam foarte multe restaurante mici si inghesuite pe marginea strazii, in care erau ingramadite cateva mese. Mesele erau intotdeauna ocupate cu chinezi care sorbacaiau de zor cantitati industriale de taitei in castroane cu supe ciudate si dubioase la culoare, fapt ce nu m-a determinat niciodata sa mananc un astfel de aratari. :) 
Iar ultima explicatie ar fi faptul ca in Shanghai, mancarea de baza este orezul, ci nu preparatele fainoase care se gasesc cu precadere in nordul Chinei: taitei, clatite, turtite, painici...etc.
Insa una peste alta, cei mai buni taitei i-am mancat la restaurantele cu specific cantonez. Daca nu ati incercat niciodata aceste supe, va sfatuiesc sa o faceti! O sa va placa la nebunie!

 Ne trebuiesc:
100 g taitei uscati
10 buchetele broccoli
5 ciuperci shiitake uscate
400 ml supa de legume sau pui
3 catei de usturoi
1 bucata mica ghimbir
2 fire ceapa verde
2 lingurite sos de soia
2 lingurite ulei vegetal
1 lingurita pasta de ardei iute (optional)
1 ardei iute
1 lingurita ulei de susan
sare




mai intai spalati ciupercile shiitake sub jet de apa rece. Puneti la fiert o craticioara cu 100 ml apa, aduceti apa la punctul de fierbere, si puneti ciupercile. Lasati ciupercile sa se rehidrateze pentru 30 de minute. 



intre timp curatati ghimbirul si tocati-l marunt



 curatati si usturoiul dupa care tocati-l. Pentru a da o aroma mai placuta mancarii, mai intai zdrobiti cu lama cutitului cateii de usturoi, dupa care tocati-i cu cutitul. 


tocati numai partea alba de la ceapa, pastrati frunzele verzi pentru garnisit


tocati feliute ardeiul iute (daca mancati mai putin picant, atunci puneti doar o jumatate de ardei)


scoateti ciupercile rehidratate din apa si stoarceti-le bine. NU aruncati apa! 


Intr-o craticioara puneti apa de la ciuperci impreuna cu supa de legume sau de pui si aduceti la punctul de fierbere. Puneti taiteii in apa si fierbeti-i conform instructiunilor de pe ambalaj.


Tocati fasii ciupercile shiitake.


Puneti pe foc o oala mare cu apa si 1 lingurita de sare. Aduceti apa la punctul de fierbere, puneti in apa buchetelele de broccoli si lasati-le sa fiarba 5 minute. Strecurati apa si treceti broccoli printr-un jet de apa rece.




Incingeti cele 2 lingurite de ulei vegetal in wok. Adaugati usturoiul, ghimbirul, ceapa si ardeiul iute. Lasati cateva secunde sa se caleasca pana ce capata toate un miros placut.



 adaugati ciupercile shiitake si mai caliti pret de 1 minut


adaugati pasta de ardei iute, daca folositi, amestecati bine, dupa care sosul de soia, si sare daca mai este nevoie.


dupa care buchetelele de broccoli. Lasati sa se imbine toate, avand grija sa nu striviti verziturile :)


luati bolurile pentru servit, umpleti bolurile 3 sferturi cu taitei


 peste taitei puneti amestecul delicios din wok, avand grija sa puneti de toate :)




dupa care turnati supa in care au fiert taiteii



 picurati deasupra ulei de susan si garnisiti cu ceapa verde tocata



serviti cu mare placere!


bucurati-va ochiul


exersati cu betisoarele tehnica apucatului de broccoli :)



sorbiti cu pofta taiteii


dati gurii infometate felii de ardei iute


si treceti la al doilea bol de taitei


Enjoy! :)



18 comentarii:

  1. Cat de bine poate sa arate! Culorile sunt grozave , iar lumina e de invidiat!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, lumina am prins-o pe la ora 14:00 asa, era intr-o zi frumoasa, nu asa intunecata :). Pup!

      Ștergere
  2. Mamaaa!! Am sorbit fiecare cuvintel scris de tine si mi-ai facut o pofta nebunaaaa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adela, ziceam eu mai sus, am facut o pasiune pentru taiteii astia! Sunt incredibil de buni!:) Pup!

      Ștergere
  3. Draga mea , mi-am luat de la Lidl saptamana trecuta doua feluri de taitei , asa ca .... neaparat voi incerca sa fac o reteta de-a ta !! ;)
    Te imbratisez cu darg !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea Magda, abia astept sa-mi spui cum ti-au iesit! Pup!

      Ștergere
  4. Vin si eu la masa, ca arata tare bine! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Paula, haida! Daca vii fac portie dubla! :) Pup!

      Ștergere
  5. frumoase poze,mananci mancarea din ochi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pansy, multumesc! Haida mai bine la masa, mananci cu gura, nu cu ochii! :)

      Ștergere
  6. Răspunsuri
    1. Multumesc frumos, Cristina! Te invit la un bol de taitei! :)

      Ștergere
  7. Răspunsuri
    1. Victor, de cand am descoperit supa asta, numai din asta as manca! :)

      Ștergere
  8. Arata extrem de apetisant, imi este ciuda ca am gasit numai o singura data shiitake proaspete la Metro si de atunci degeaba tot intrebam...
    Te invitam cu mare placere la noi la un comentariu si doua premii ciocolatoase http://www.simplusibun.ro/2013/01/in-asteptarea-lui-2902.html
    Cu drag, Daiana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daiana, draga mea, iti multumesc pentru invitatie! Shiitake proaspete se gasesc mai rar, eu am gasit o singura data la Mega Image. Insa si cele uscate sunt minunate pentru ca au un gust mai pregnant. Pup!

      Ștergere
  9. Minunata reteta. Pentru copii am inlocuit ardeiul iute cu o lingurita in plus de sos iute. A iesit ff bun. Multumim.
    Adrian

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca si copiii mananca un pic iute :). Si ma bucur si mai mult ca a iesit pe placul vostru! :)

      Ștergere

Trimite-mi comentariu aici.