Faceți căutări pe acest blog

marți, 30 octombrie 2012

Tort cu nuci, mere, scortisoara si caramel



As fi putut sa numesc acest deliciu pur si simplu Tort cu mere, dar nu am vrut sa sune atat de banal. Pentru ca in ceea ce ma priveste, acest tort contine toate aromele toamnei. Adica pentru mine, toamna inseamna mar copt, scortisoara si nuci si neaparat caramel. Culoarea bruna, atat de frumoasa, a caramelului ma duce intotdeauna cu gandul la toamna.



 Este un tort desavarsit cu o multitudine de arome care isi merita pe deplin numele! Atunci numele sau sa fie Tort cu nuci, mere, scortisoara si caramel! :) Pentru ca acest tort mi-a "provocat" toate simturile umane :), m-am hotarat sa particip cu el la concursul organizat de Violeta de la Caietul cu retete si Lucia de la Pastai de vanilie.

Nu va mai tin in suspans, trec repede la reteta :)

Pentru blat cu diametrul de 24 de cm:

4 oua
150 g unt 
150 g miez nuca
260 g faina
130 g zahar
2 lingurite praf de copt
1 praf sare
1 lingurita coaja de portocala proaspata sau pudra
1/2 lingurita scortisoara

Pentru umplutura:
2 kg mere ionatan
75 g zahar
2 batoane de scortisoara
3 cuisoare intregi

250 ml frisca lichida
50 g zahar
1/2 lingurita pudra de vanilie

Incingeti cuptorul la 180 grade C. Puneti nucile intr-o tava si dati-le la cuptor pana ce nucile capata un miros placut si de prajesc usor. Lasati-le sa se raceasca, dupa care maruntiti-le intr-un robot de bucatarie. Topiti untul si lasati-l sa se raceasca. Intr-un castron amestecati faina cernuta impreuna cu praful de copt si sarea.


Intr-un castron bateti ouale impreuna cu zaharul, dupa care adaugati si untul topit. 


adaugati  coaja de portocala (puteti adauga coaja de portocala pudra, are un gust special! o gasiti la Pastai de vanilie- aici) si scortisoara macinata (o puteti gasiti aici)


adaugati o 1/2 din amestecul de faina,

amestecati usor



dupa care adaugati nucile maruntite 



si restul de faina


Turnati amestecul intr-o tava de tort tapetata cu hartie de copt si dati blatul la copt pentru 35 de minute. Dupa acest timp, testati blatul cu scobitoarea. Daca scobitoarea iese curata, atunci scoateti blatul din cuptor, daca pe scobitoare raman firmituri de blat, mai lasati blatul la copt pentru inca 5 minute.

Cat timp lasati blatul la racit, pregatiti umplutura de mere: decojiti merele, curatati-le de samburi si taiati-le feliute


intr-o oala incapatoare puneti merele si zaharul, caliti-le impreuna pana ce merele isi lasa tot sucul. Adaugati cele 2 batoane de scortisoara (le gasiti pe site aici) si cele 3 cuisoare (le gasiti pe site aici)  si mai lasati sa mai fiarba inca 5 minute. Nu caliti mai mult de 10 minute in total, astfel incat sa pierdeti tot sucul merelor! Dati oala la o parte si lasati sa se raceasca.


Intr-un castron mixati bine frisca lichida impreuna cu zaharul pudra si pudra de vanilie (o gasiti aici).
Taiati blatul de tort in 3 parti egale. Puneti peste blat o jumatate din cantitatea de mere impreuna cu siropul lasat de mere. In felul acest vom insiropa blatul. Peste mere puneti o jumatate din cantitatea de frisca, puneti si cea de-a doua felie de blat, presati usor blatul si continuati cu cealalta cantitate de mere calite impreuna cu siropul lasat, dupa care frisca. Deasupra puneti ultima felie de blat. Dati la frigider

Pentru caramel:

120 g zahar brun
1 lingurita unt
40 ml frisca lichida
zahar vanilat 

Intr-o tigaie cu fundul gros puneti zaharul brun, lasati-l sa se topeasca, avand grija sa nu il ardeti. Turnati frisca lichida si adaugati lingurita cu unt. Lasati totul sa bulbuceasca, si adaugati si zaharul vanilat (il gasiti aici). 


Luati tigaia de pe foc si lasati sa se raceasca la temperatura camerei, astfel incat caramelul sa aiba in final o consistenta "curgatoare". 



Scoateti tortul de la frigider si turnati deasupra caramelul, lasandu-l sa se prelinga usor pe margini. 




Decorati tortul cu jumatati de miez de nuca, sau dupa preferinta. :)


Si pentru ca totul sa fie in ton cu toamna, eu am dus acest tortulet undeva depaaaarte spre a fi savurat cu mare drag in familie. Inainte de a fi savurat, l-am lasat sa se scalde in razele soarelui tomnatic...:)







 o dulce savoare...



 mireasma tomnatica...


Sa aveti o toamna minunata! :)

36 de comentarii:

  1. E minunat!! Abia as asteptat sa postezi reteta ca vreau sa fac si eu aceasta delicatesa! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hi hi! Uite ca am venit cu reteta, cam tarziu ce-i drept, iar cu raspunsul am venit si mai tarziu! :))

      Ștergere
  2. suuuupeeeeerb si delicios! te pup draga mea! Sa ai o zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  3. arata superrr tortul! dupa cum suna reteta cred ac a fost delicios!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diana, are arome simple, insa toate combinate ies o deliciosenie! :)

      Ștergere
  4. Foarte frumos arata tortul,iar despre gust nu mai vorbim!Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ne-a placut tare mult la gust! Mai ales cu nucile acelea in blat...bun rau! :)

      Ștergere
  5. Incantata de cunostinta, Andreea! E plin de bunatati aici la tine pe blog! Tortul este perfect! Caramelul acela din zahar brun trebuie sa fie tare bun...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incantata si eu de cunostinta, Gabriela! Caramelul din zahar brun este intr-adevar special! Te mai astept pe la mine!

      Ștergere
  6. Cu siguranta o fac tortul acesta sotului meu. Yamiiiiiiii.....Caramelul peste tort arata super bine. Cata imaginatie ai....te pup duulce

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria, pana acum ceva timp nu eram fan caramel. Insa in aceasta combinatie, este pur si simplu divin! Sper sa il faci cat mai curand! Pup! :)

      Ștergere
  7. TORTUL,NU AM CUVINTEO DELICIOSENIE CA DE ALTFEL TOT CE FACI, DEJA AM PROBAT CATEVA NU AM CUVINTE PUP

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc! Te mai astept la mine pe blog sa mai incerci si alte retete! :)

      Ștergere
  8. Foarte apetisante toate produsele tale dar tortul asta le intrece pe toate.
    Vom incerca reteta cat de curand. Multumim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Adrian! Ce sa zic, pe cat de simplu se face acest tort, pe atat de bun este! Sa-mi ziceti cum v-a iesit tortuletul! Succes! :)

      Ștergere
  9. Imi poti spune te rog frumos ce frisca folosesti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Folosesc smantana lichida LaDorna 35% grasime.

      Ștergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  11. Deasupra e doar caramel sau si un strat de ciocolata ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, e doar caramel cu zahar brun, de aceea pare asa inchis la culoare precum ciocolata. Nu pun ciocolata pentru ca nu se potriveste cu merele coapte :).

      Ștergere
  12. sigur as inebuni pentru asa ceva.....! wow!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vica, nu e cazul sa innebunesti! La cate minunatii faci tu, tortuletul asta sigur e floare la ureche pentru tine! Haida, fa-l si tu si spune-mi cum ti s-a parut la gust! Pup!

      Ștergere
  13. Buna Andreea tin sa te anunt ca am facut reteta de tort mi-a iesit o bunatate de tort, o savoare care nu am intalnit-o nici la torturile de la cofetarie blatul un gust ce nu-l pot descrie in combinatie cu toate . Tin sa te felicit ptr retetele tale minunate care ni le oferi sunt fantastice , voi mai incerca si alte torturi si sunt convinsa ca aceeasi savoare o au. Am mai facut retete de pe net dar ca ale tale niciuna sunt foarte sincera, asa ca raman la blogul si retetele tale. Te pup si mai asteptam retete noi. SARBATORI FERICITE!!!! ITI DORESC DE LA MONTREAL.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc din suflet!Ma bucur tare mult ca ti-a placut tortul! Si noua ne-a placut tare mult! Blatul acestui tort, intr-adevar te face sa te simti ca esti acasa in sanul familiei iar mirosul sau te invaluie placut!Eu una nu am foarte multe tipuri de retete, in mare parte mancare chinezeasca si dulciuri. Dar in general, incerc sa pun pe blog retete aparte, speciale, care sa ma reprezinte si cu o nota personala, asa un fel de...signature dish! :). Pup cu drag si te mai astept! :)

      Ștergere
  14. Buna Andreea, bun tortul, f aromat, l-am facut ieri, problema mea majora a fost cu caramelul, care s-a intarit instant in contact cu tortul rece (de la frigider, ca in instructiuni), asa ca pojghita de caramel a fost groasa, deci f greu de taiat si consumat, iar aspectul n-a fost deloc curgator. Nici indicatia ta cu caramelul racit la temperatura camerei n-a fost una corecta, din punctul meu de vedere, pentru ca asa am stricat primul caramel care s-a intarit destul de repede, fierbinte inca fiind. Asa ca data viitoare cand mai fac tprtul asta as cam renunta la caramel, ce as putea sa pun in loc de caramel?Ce as mai adauga eu legat de insiroparea blatului, eu am mai facut un sirop din suc de portocale si zahar pe care l-am pus pe fiecare bucata de blat inainte de mere, pentru ca merele mele nu si-au lasat prea mult suc. merci de reteta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adina, sincer imi pare rau ca nu ti-a iesit asa cum ti-ai dorit acest tort. Imi pare rau ca iti raspund si asa tarziu, comentariul tau mi-a scapat si nu am apucat sa-ti raspund la el. Daca vei reveni vreodata asupra comentariului tau, sper sa gasesti si raspunsul meu :). La caramel este intotdeauna o problema, in sensul ca uneori poate fi curgator, uneori poate fi mai dur. Depinde foarte mult cat de mult este lasat pe foc. Cu cat este lasat mai mult pe foc, cu atat devine mai tare atunci cand se raceste. Da, greseala mea este ca nu am specificat acest lucru atunci cand am postat reteta. Caramelu daca este foarte fierbinte, atunci curge de pe tort. Daca este prea rece, atunci nu mai are consistenta curgatoare. Ideea era ca tortul sa fie rece iar caramelul fierbinte, astfel incat atunci cand il punem pe tort, sa se intareasca foarte repede si sa nu aiba timp sa curga de pe tort. La taiat, se poate trece un cutit prin apa fierbinte, ca sa patrunda bine pojghita de caramel. Altceva pe deasupra...daca nu te incanta ideea de caramel...poate o crema, o budinca de caramel...eu stiu? Sau, ai putea sa il pudrezi cu zahar, pur si simplu. Ma gandesc ca nu ar mai fi asa dulce :). Mult succes in toate!

      Ștergere
  15. Delicios. A devenit deja unul din preferatele mele.

    RăspundețiȘtergere
  16. Interesanta reteta, imagini frumoase, foarte gustoase, îmi place blog-ul are mai multe variante şi este de înaltă calitate... Va invitam sa vizitati blog-ul meu din Valencia, cu reţete tradiţionale din regiunea Valencia.

    http://valenciagastronomic.blogspot.com.es

    În această săptămână "fritters dovleac reteta" şi săptămâna următoare "Mona Paşti din Valencia" ai de gând să-şi piardă?

    În blog-ul meu puteţi găsi un Traducător

    ta, dacă vă place gastronomie valenciană, puteţi plasa codul HTML pe blog-ul dvs., şi veţi avea acces direct la blog-ul meu, veţi vedea că se
    drăguţ.

    RăspundețiȘtergere
  17. Arată foarte bine! Vreau sa-l încerc și eu mâine... La o tavă de 28 cm mai adaug încă jumătate din ingrediente?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, inca jumatate din ingrediente ar fi indicat sa mai adaugi la o tava de 28 cm. Mult succes! Sa-mi spui cum ti-a iesit!

      Ștergere
    2. Multumesc frumos! Revin cu o poza pe Facebook și cu impresii!

      Ștergere

Trimite-mi comentariu aici.