Faceți căutări pe acest blog

luni, 13 august 2012

Prăjitură cu caise și fistic





Nu e mare inventie de prajitura, insa combinatia de fistic si caise este fenomenala. Pe langa faptul ca sunt tare placute la gust, caisele si fisticul, impreuna dau si un aspect tare frumos prajiturii. Iar ca totul sa aiba un gust si mai placut, am adaugat si cateva alune de padure :). De ceva timp ma tot chinui sa postez prajitura asta si nu mai apuc, asa ca, daca mai gasiti pe undeva caise, nu ezitati sa pregatiti acasa aceasta delicatesa, o sa aveti un succes imens cu ea! :). Eu am avut prilejul sa culeg cu manutele mele caise dintr-un cais aflat in curtea unei prietene,  Anca F, saru'mana inca o data!

Ne trebuiesc urmatoarele:
2 oua
150 g zahar alb
150 g faina
400 g caise proaspete fara samburi
75 g fistic macinat
50 g alune de padure
100 g unt topit si racit
70 ml lapte
1/2 plic praf copt
1 lingurita extract vanilie sau zahar vanilat
1 praf sare

pentru ornat:
3 caise
50 g fistic

Incingeti cuptorul la 170 grade C. Pregatiti o forma de copt cu diametrul de 24 cm, ungeti-o bine cu unt si tapetati fundul ei cu hartie de copt. Intr-un castron cerneti faina si amestecati-o cu praful de copt si sarea. 
Tocati caisele (400 g) in cubulete si lasati-le deoparte. Intr-un blender macinati alunele si fisticul. 


Intr-un alt castron spargeti cele 2 oua si turnati peste ele zaharul si extractul de vanilie. Porniti mixerul la viteza mare si mixati compozitia pana ce ouale se albesc si isi dubleaza volumul. Trebuie sa obtineti o compozitie cremoasa care curge in fir continuu de pe paletele mixerului. 


Turnati in fir subtire untul topit si racit amestecand in continuu, dupa care laptele. 


Puneti jumatate din cantitatea de faina amestecata cu praful de copt si sarea, 


incorporati caisele tocate, fisticul si alunele de padure, dupa care inglobati si restul de faina. 


Turnati compozitia in forma de copt pregatita si dati prajtura la copt pentru 18 minute. (Ca sa nu am surprize si sa mi se arda prajitura pe margini, in general, invelesc marginile formei de tort cu folie de aluminiu).  Prajitura se va coace numai pe jumatate, iar la suprafata va forma o crusta. 



Intre timp taiati cele 3 caise feliute si tocati mai mare fisticul. Scoateti prajitura din cuptor, asezati feliutele de caise in forma de floare sau dupa cum doriti, dupa care presarati fisticul. 
Introduceti din nou prajitura la cuptor pentru inca 20 de minute. 


Scoateti prajitura din cuptor si lasati-o sa se raceasca in forma pentru 15 minute. 


 Cu grija indepartati inelul formei de copt si lasati prajitura sa se raceasca complet. 


Taiati feliute potrivite ca sa ajunga la toata lumea :)


 serviti cu pofta alaturi de un pahar de vin alb dulce


Va mai minunati o data de frumusetea culorilor

si mai serviti o felie :)


Enjoy!

24 de comentarii:

  1. Minunat gust trebuie sa aiba cu caise si fistic. Pup

    RăspundețiȘtergere
  2. Ooo,dar asta nu e o prajiturica,este un cozonac!!!si ce pofta mi-ai facut cu caisele!!a-ti mancat-o pe toata asa-i????
    o zi buna!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai e minunata, cum sa nu fie nush ce!!! Habar n-ai ce pofta mi-ai facut cu ea, asa rumena si bine crescuta! Pozele...superbe!!! Pup

    RăspundețiȘtergere
  4. super arata! si super idee cu friuctele aranjate asa, foarte apetisant! pup

    RăspundețiȘtergere
  5. Minunat arata!!!Super delicioasa si aromata!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cum arata caisele tale! Nu am mai mancat de mult niste caise coapte bine si dulci... Dar imi place mult combinatia cu fistic, merge si cu caise uscate ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte apetisanta!Ce diametru a avut tava?

    RăspundețiȘtergere
  8. Inca o prajitura suuuuper buna!!!Duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
  9. Te-as lauda si in chineza pentru prezentarea asta...da' nu stiu,asa ca,iti spun pe-a noastra limba:FELICITARI!...totul arata foarte bine!
    Pup si seara faina-ti doresc:-)

    RăspundețiȘtergere
  10. mama ce minunatie!!! asta da opera de arta si inca placere culinara! sincer as da toti banii castigati la analiza sportiva pentru o sotie care sa poata gati doar pentru mine asemenea delicii)

    RăspundețiȘtergere
  11. O combinatie irezistibila de gusturi!:))

    RăspundețiȘtergere
  12. Timea, mie combinatia asta mi s-a parut a fi perfecta! :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Lulu, eu am zis ca e prajiturica, la cozonac stiu ca se munceste mai mult si eu nu am atata rabdare :). N-am mancat-o pe toata, o parte din ea am dat unor prieteni :). Pup!

    RăspundețiȘtergere
  14. Poliana, saru'mana! A crescut asa de la praful de copt :).

    RăspundețiȘtergere
  15. Alice, sa stii ca sotul meu a aranjat fructele pe prajiturica, eu nu prea stau bine la ornat :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Licuta, chiar a fost aromata. Ne-a placut mult! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  17. Mihaela, la un moment dat ma gandeam sa o fac si cu caise uscate, dar pentru ca era vremea caiselor proaspete am zis ca nu trebuie sa le ratez. La iarna cand mi-o fi pofta de prajiturica asta, am s-o fac cu caise uscate.

    RăspundețiȘtergere
  18. Raluca, am scris si in postare, tava a avut diametrul de 24 cm.

    RăspundețiȘtergere
  19. Angelica, multumesc! Oh, dar ma flatezi! Pup dulce!

    RăspundețiȘtergere
  20. Nicu, sunt sigura ca vei gasi o sotie care sa-ti gateasca tot ce doresti tu si sa fii multumit de ea :).

    RăspundețiȘtergere
  21. Daiana si Cosmin, multumesc. Ne-a placut mult prajitura asta. Pup!

    RăspundețiȘtergere

Trimite-mi comentariu aici.