Faceți căutări pe acest blog

duminică, 29 iulie 2012

Tort cu înghețată de ciocolată și fructe de pădure





De 8 ani de zile traiesc incontinuu cea mai frumoasa poveste de dragoste, cu liniste si multumire in suflet! Iar cei 5 ani de casatorie proaspat impliniti, vin sa incununeze acest dar de la Dumnezeu. Dupa cum am mai spus si acum 2 ani cand postam Tortul Tiramisu, intamplarea a facut sa ne casatorim de ziua lui. Avand atat de multe de sarbatorit, trebuia facut si un tort pe masura :). Este cel mai "sexy", plin de iubire si cel mai pasional tort! Cum sotul este fan ciocolata, iar eu fan fructe de padure, si amandoi fani inghetata,  le-am combinat pe toate, astfel incat sa iasa o combinatie delicioasa de genul acesta:


 un blat de tort tip mud cake, cu o inghetata de ciocolata facuta in casa. Va spun sincer, este cea mai buna inghetata de ciocolata pe care ati putea s-o faceti! Se ingheata perfect, se dezgheata la fel de frumos, in plus nu este nevoie sa o amestecati de mai multe ori cat timp sta la congelator. Este de o cremozitate incredibila! :). 

pentru blat (diametru de 18 cm):
2 oua 
75g unt
100 g ciocolata neagra
175g zahar
65 ml lapte batut
50 ml apa
50 ml ulei vegetal
180g faina
30 g cacao 
1 lingurita extract vanilie
1/2 lingurita praf copt
1/3 lingurita bicarbonat de sodiu
1 praf sare


Incingeti cuptorul la 170 grade C. Pregatiti forma de tort pentru copt, ungeti-o cu unt, tapetati fundul formei cu hartie de copt si lasati-o deoparte. 

Puneti ciocolata neagra impreuna cu untul si puneti castronul pe bain marin pana ce toata ciocolata s-a topit. Amestecati energic si lasati deoparte. 



Intr-un castron amestecati faina, cacaoa, praful de copt, bicarbonatul si sarea, lasati deoparte. Intr-un alt castron amestecati ouale impreuna cu zaharul pana ce isi dubleaza volumul si compozitia devine alba. Turnati treptat laptele batut, apa, uleiul vegetal, si extractul de vanilie.
Peste compozitia formata turnati ciocolata topita


dupa care incorporati mixul de faina si cacao, amestecand usor cu telul. 


turnati compozitia in forma de copt pregatita, si dati la cuptorul incins pentru 45 de minute.


 Faceti testul cu scobitoarea. Daca pe scobitoare raman faramite de blat si ciocolata, atunci blatul este gata. Daca pe scobitoare observati urme de ciocolata vascoasa, atunci mai lasati la cuptor. 

Scoateti blatul din cuptor si lasati-l sa se raceasca COMPLET in forma de copt! Daca scoateti blatul din forma cat inca este cald, riscati sa se rupa! Blatul meu a facut o usoara calota. Daca patiti si voi la fel, taiati calota astfel incat sa obtineti un blat de 3 cm intalime. 


intre timp pregatiti inghetata:

150 ml apa
50 g cacao
100 g zahar
150 ciocolata neagra
200 ml smantana pentru frisca
1 lingurita extract vanilie

intr-un castron pe care l-ati pus pe bain marin turnati apa si zaharul si lasati zaharul sa se topeasca complet. Puneti cacaoa intr-o sita si cerneti-o deasupra amestecului de zahar si apa, amestecand incontinuu sa nu se faca cocoloase. Lasati compozitia pe bain marin pentru 5 minute sa fiarba usor. Luati vasul de pe bain marin si puneti ciocolata rupta bucati, amestecati energic pentru a obtine o compozitie lichida. Lasati sa se raceasca complet, dupa care mai dati compozitia la frigider pentru 30 de minute. 


Bateti smantana pentru frisca pana obtineti o compozitie pufoasa, dupa care o amestecati cu crema de ciocolata din frigider. 


Pe platoul de servit montati inelul formei in care ati copt blatul, asezati blatul in forma, iar peste blat turnati compozitia de ciocolata. Dati platoul cu tortul format la congelator pentru 4 ore, sau cel mai bine, il lasati peste noapte. 


Scoateti tortul din congelator, lasati-l 10 minute la temperatura camerei, treceti usor cutitul printre tort si forma de tort dupa care scoateti inelul formei. 


Dati tortul din nou la congelator pentru cel putin 30 de minute. Intr-o punguta, puneti 50 g ciocolata taiata bucati, puneti pe foc un ibric cu apa. Cand apa incepe sa fiarba, stingeti focul si cu grija "scufundati" pentru cateva secund punguta in apa astfel incat sa topiti toata ciocolata. Strangeti toata ciocolata intr-un colt al pungutei, taiati putin punguta la un colt. 

Scoateti tortul de la congelator si imediat trasati linii peste tort. 



Pentru ca tortul este inghetat, iar ciocolata calda, veti observa ca ciocolata se va intari instantaneu! Repede, repejor asezati fructele de padure  si frunzulitele de menta peste grilajul de ciocolata. 



Dati din nou la congelator si pastrati asa pana la servire. 

Inainte de a servi, lasati tortul la temperatura camerei pentru 10-15 minute. 



Serviti! :)!




Vorba nasului nostru, "fructele sunt tare bune, mai ales cu promoroaca pe ele" :))



 iar noi....adica...linguritele incep sa se joace singure...;)


ciocolata se topeste usor...


 mai intai o lingurita...



 apoi amandoua linguritele...;)



acum dupa toate cele povestite mai sus, sper ca sunteti de acord cu mine ca este un tort amoros si plin de savoare :)

va las acum cu pozele...




mai departe intelegeti voi ideea ....;)



iubiti-va mult! 

32 de comentarii:

  1. Cat de bine arata! Sa fiti sanatosi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Oau ce bine arata, pozele sunt graitoare!! Iubiti-va muuult !! Va doresc numai fericire! O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata super , m-as infige in monitor,desi nu sunt mega-ciocolatoasa.Multi ani fericiti si de acum in colo.

    RăspundețiȘtergere
  4. Superb! Tortul, pozele, postarea...totul! Felicitari pentru aniversare si la cat mai multe la fel de fericite si pline de iubire! Pup

    RăspundețiȘtergere
  5. arata demential! si pare si simplu de facut! prin urmare, un tort -desert ideal! multumim pt reteta! : ) si la cat mai multi ani fericiti impreuna : )

    RăspundețiȘtergere
  6. Un tort divin!
    Sa aveti parte de o viata lunga si fericita impreuna! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. Absolut superb! Si delicios, evident.
    Sa aveti parte de ani multi si la fel de frumosi ca si pana acum.

    RăspundețiȘtergere
  8. Frumoasa si delicioasa combinatie,
    BRAVO!!
    pup si o zi buna!!

    RăspundețiȘtergere
  9. SUPERBBBBB!!!
    Foarte frumos,exceptionala prezentare ,minunate poze si reteta de toata pofta.
    Felicitari,totul este foarte reusit!
    Multa fericire va doresc!
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  10. Arata minunaaaaaaat! La multi ani si sa fiti fericiti toata viata! te pup scumpa mea! O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  11. Mmm, un deliciu tortuletul!!!La multi ani fericiti si sa fiti sanatosi!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  12. Superbe pozele!!!Demential tortul!

    RăspundețiȘtergere
  13. Dupa cum spuneam acum cateva zile, vreau sa fac si eu minunea asta. Intrebare: cat zahar se pune la inghetata? La ingrediente nu este specificat zaharul...

    RăspundețiȘtergere
  14. Livia, multumim mult! Si voi sa fiti sanatosi, bucurosi si voiosi!

    RăspundețiȘtergere
  15. Adela, multumim! Si voi sa va iubiti la infinit, multa fericire si voua!

    RăspundețiȘtergere
  16. DiaMar, multumesc! Haida la o feliuta!

    RăspundețiȘtergere
  17. Johanna, nici eu nu sunt fan cioco, dar sa stii ca tortuletul asta este intr-adevar fabulos!

    RăspundețiȘtergere
  18. Poliana, multumesc mult! Iti doresc si tie multe zile pline de fericire si iubire! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  19. Ionela, sa stii ca este simplu de facut. Mai ales ca nu e nevoie sa stai dupa inghetata si sa o tot invarti:). Multi ani plini de fericire si tie!

    RăspundețiȘtergere
  20. Delicious Flavours, multa fericire si iubire si pentru tine! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  21. Cristina, saru'mana! Si voua va doresc la fel!

    RăspundețiȘtergere
  22. Angelica, multumesc mult de tot pentru urari! Iubire si fericire si tie iti doresc! Haida la o feliuta!

    RăspundețiȘtergere
  23. Emily, draguta mea, esti o scumpa! Multa fericire si iubire iti doresc si tie! Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  24. Licuta, multumesc mult! Sa fii iubita si fericita! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  25. Haplea, multumesc! Te invit la o feliuta!:)

    RăspundețiȘtergere
  26. Luminita, imi cer iertare, de emotii am uitat sa pun cantitatea de zahar. Am modificat si totul e ok acum. 100 g zahar sunt suficiente pentru inghetata acestui tortulet, daca iti place mai dulce, poti sa pui mai mult zahar. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  27. Este un tort delicat, astazi am preparat aceasta minune....nu am cuvinte !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur din suflet ca l-ai incercat! Si mai ales ma bucur ca v-a placut! Sa fiti sanatosi! Te mai astept pe la mine. Pup!

      Ștergere
  28. Tortul arata demential dar fructele le-ai pus congelate pe tort?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! :) Nu, fructele au fost proaspete si le-am pus imediat dupa ce am trasat liniile de ciocolata (mai sus e si o poza cu fructele proaspete puse pe tort), astfel incat sa se lipeasca. Apoi am dat tortul la congelator cu fructe cu tot. De aceea se vad inghetate pe tort.

      Ștergere

Trimite-mi comentariu aici.