Salata chinezeasca de castraveti

La prima vedere este o salata banala, dar gustul si prospetimea ei sunt unice. Serveam des aceasta salata in China, si mereu avea aceeasi aroma usor dulce, dar mereu racoroasa. Si cum caldurile nu mai inceteaza, o astfel de salata este numai binevenita.
Ne trebuiesc urmatoarele:
4-6 castraveti
1 lingurita de sare
1 lingurita de zahar
2 lingurite sos de soia
1 lingurita ulei de susan
2 lingurite vin de orez

Castraveti se taie pe jumatate, in lungime

cu o lingurita se scobesc miezul si semintele (mi-a parut rau sa scobesc bunatate de castraveti, dar asa zice reteta, motivul ar fi faptul ca semintele si miezul vor lasa ulterior apa in salata si vor dilua sosul format)

intr-un castron mai mare se pune sarea 


apoi se pun peste ea 5 cuburi de gheata si se umple restul castronului cu apa
se pun castravetii taiati in aceasta apa cu sare si se lasa 20 de minute


intre timp se formeaza sosul: intr-un castron se adauga zaharul, sosul de soia, vinul de orez si uleiul de susan, se amesteca bine


se scot castravetii din apa, se scurg bine de apa si se amesteca cu sosul format mai devreme, se mai lasa la frigider 20 de minute, se pun intr-un bol pentru servit si....

si cam atat. Ardeiul iute de care aminteam mai sus, se taie in bucatele mici si se presara deasupra castravetilor, da culoare salatei si bucura ochiul, papilele le vor bucura (sau nu!:) numai daca il consumati.

Este foarte racoritoare si gustoasa.

Etichete: